Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας θα βρεθούν οι Amazon και Microsoft, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση επί του θέματος.

ΗΠΑ: Αγωγές δισεκατομμυρίων εκκρεμούν κατά της Amazon

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης Ofcom, θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη διεξαγωγή έρευνας με στόχο τη δεσπόζουσα θέση των δύο τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Το συνολικό μερίδιο στη βρετανική αγορά cloud computing των δύο εταιρειών διαμορφώνεται μεταξύ 60% με 70%, με το αμέσως επόμενο μερίδιο της μητρικής της Google, Alphabet να αγγίζει το 10%.

Ο εποπτικός φορέας έχει δηλώσει ότι παλαιότερα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει την έρευνα στην CMA, τη βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού.

Η Ofcom προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς cloud computing στη Βρετανία καθιστά δύσκολο για ορισμένους υφιστάμενους πελάτες να διαπραγματευτούν μια καλή συμφωνία με τον πάροχό τους.

Οι τεχνικοί περιορισμοί και οι εκπτώσεις που ενθαρρύνουν τους πελάτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν έναν μόνο πάροχο για όλες τους τις ανάγκες, ακόμη και όταν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μονοπωλιακοί, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεσή του νωρίτερα φέτος.

«Ανησυχούμε ότι οι περιορισμοί στη δυνατότητα των πελατών να χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν παρόχους θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους μικρότερους παρόχους cloud να κερδίσουν επιχειρήσεις και να ανταγωνιστούν τους ηγέτες της αγοράς», αναφέρεται στην έκθεση.

Τόσο η Amazon όσο και η Microsoft έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με την Ofcom έως τη δημοσίευση της τελικής της έκθεσης.

Ως απάντηση στην προηγούμενη πρόταση της Ofcom, η Microsoft υπέβαλε έκθεση 58 σελίδων, δηλώνοντας ότι η έρευνα θα μπορούσε τελικά να βλάψει τους καταναλωτές.

«Θα ήταν ένα ιδιαίτερα ατυχές αποτέλεσμα εάν οι επιχειρήσεις και οι πελάτες του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν λιγότερο ανταγωνιστικές λύσεις cloud σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτές που διαθέτουν οι ανταγωνιστές τους στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Κίνα», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της Ofcom δήλωσε: «Θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας για το αν θα παραπέμψουμε ή όχι την αγορά στην CMA εντός της νόμιμης προθεσμίας, η οποία λήγει την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή