VINCI

Ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση η αντίδραση της γαλλικής VINCI, μετά την αποτυχία της να κερδίσει τον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η εύλογη απογοήτευση για το αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμα και κάποια πικρόχολα σχόλια δεξιά κι αριστερά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με κατανόηση.

Αποικιοκρατική

Ωστόσο, από αυτό το σημείο μέχρι το σημείο να απαιτεί η VINCI να εξεταστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΑΙΠΕΔ από δικούς της εμπειρογνώμονες, προκειμένου να βρεθούν υποτίθεται ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και φτάνει στο όριο του να χαρακτηριστεί αυτή η συμπεριφορά ως ξεκάθαρα αποικιοκρατική και προσβλητική για την χώρα μας, που φιλοξενεί την VINCI χρόνια τώρα και της προσφέρει πλουσιοπάροχα κέρδη σε μια σειρά από δουλειές. Φυσικά, οι «εμπειρογνώμονες» δεν βρήκαν ο,τιδήποτε , ωστόσο η στάση της VINCI έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζονται οι απειλές για προσφυγές εντός κι εκτός συνόρων με στόχο να ακυρώσουν τον ιστορικά πιο επιτυχημένο κι αποδοτικό για το ελληνικό δημόσιο διαγωνισμό.

Μικρομάγαζο…

Θυμίζουμε ότι η VINCI είναι η ίδια εταιρεία που θέλησε να πάρει την Εγνατία Οδό προσφέροντας τίμημα μόλις 500 εκατ. ευρώ, περίπου το ένα τρίτο του τιμήματος που προσέφερε τελικά ο πλειοδότης, λες και θα αγόραζε κάποιο μικρομάγαζο κι όχι τον μεγαλύτερο σε μήκος ενιαίο αυτοκινητόδρομο της Ευρώπης.

—-

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σε περίπου 11 ημέρες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Και τα νοικοκυριά θα έλθουν αντιμέτωπα με μεγάλο κόστος προκειμένου να ζεσταθούν.

Στην κυβέρνηση δε, μαθαίνω, ότι οι προσευχές είναι καθημερινές για έναν ήπιο χειμώνα.

Γιατί με τιμές στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο και την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να επιδοτήσει φέτος την τιμή στην αντλία, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Και όχι τίποτα άλλο όσες δημοσκοπήσεις poy βλέπουν το φως δείχνουν πως η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στους χειρισμόύς της κυβέρνησης για την ακρίβεια, βρίσκεται πολύ ψηλά.

Πετρελαϊκές

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει με κάθε τρόπο πως δεν θα προχωρήσει στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Το μόνο μέτρο που έχει αποφασίσει είναι η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Πάντως, μαθαίνω, ότι ένας μίνι συναγερμός έχει σημάνει και στις μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Και αφορά ως προς την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Και ήδη, μου λένε, ότι βρίσκονται στο σχεδιασμό της επιχορήγησης των τιμών. Το σίγουρο είναι η παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους (πρατηριούχους και εταιρείες διανομής πετρελαίου θέρμανσης) ώστε η τιμή να φτάσει χαμηλότερα στους καταναλωτές.

Το ζητούμενον είναι το ύψος αυτών των παροχών.

Κοντός ψαλμός…

Mytilineos

Με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης η Mytilineos, όπως μαθαίνω, θα σταθεί αρωγός σε μία ακόμη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν η χώρα και πολίτες της.

Οι πληροφορίες μου λένε, ότι η εισηγμένη έχει δηλώσει αρμοδίως έτοιμη να διαθέσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στη Μαγνησία.

Η εταιρεία έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία να καταγράψουν τις ανάγκες ώστε να προχωρήσει στη χορήγηση του ποσού όπου πραγματικά και όποιοι πραγματικά χρειάζονται την οικονομική στήριξη.

Η Mytilineos να θυμίσω ότι είχε σταθεί στο πλευρό της πολιτείας και στις περιπτώσεις των πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη και την Κερατέα αλλά και στην περίοδο της πανδημίας.

Καινοτομία

Και μιας και αναφέρθηκα στη Mytilineos, έμαθα επίσης ότι η εταιρεία μετά την καθιέρωση στην Ελλάδα των flash notes που εμπεριέχουν τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και είναι εδώ και χρόνια υιοθετημένα στις διεθνείς αγορές, ετοιμάζεται να φέρει στη χώρα άλλη μια καινοτομία.

Ποια είναι αυτή; Η πηγή μου, μου συνέστησε λίγη υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το εννιάμηνο της χρονιάς.

Δεν θα αργήσουν. Εντός του μήνα θα δημοσιευτούν και θα μάθουμε…

—-

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories