Γερή μπίζνα

Υποθέτω ότι έχετε ενημερωθεί για τον εντοπισμό και σύλληψη από την Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πατρών μιας ομάδας 10 μελών που στήσει μία… κομπίνα υψηλής τεχνολογίας. Λειτουργούσε επί 8 χρόνια(!!!) διέθετε 13.000 συνδρομητές στους οποίους παρείχε «σπασμένη» αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών. Τα έσοδα της ομάδας ανέρχονται σ΄αυτό το διάστημα που λειτουργούσε στα 25 εκατ. ευρώ!!!

Γερή μπίζνα.

Η «χασούρα» των άλλων όμως – των νόμιμων – υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ!

Άρνηση

Κι αυτοί βέβαια έκαναν την… «δουλειά» τους, ανέλαβαν τα ρίσκα τους, έβγαλαν τα λεφτά τους και πλέον θα βλέπουν τον έξω κόσμο μέσα από τα κάγκελα. Ουδείς ψόγος. Το ερώτημα είναι άλλο. Πως είναι δυνατόν ένα σύστημα να έχει διασπορά σε 13.000 ανθρώπους – που ήταν οι ενεργοί συνδρομητές – και σε αρκετούς άλλους που πληρώνουν, και η αστυνομία να μην γνωρίζει τίποτα; Οκτώ χρόνια λειτουργούσε! Ούτε ένα – ούτε δύο. Κι από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η κυβέρνηση να αρνείται να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά .

Απαντήσεις

Γιατί το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση συνίσταται στο γεγονός ότι η δραστηριότητα του κυκλώματος ήταν περιφερειακή. Να υποθέσω ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοια περιφερειακά «συστήματα», που έχουν αρκετούς χιλιάδες συνδρομητές. Υπάρχει κάποιος λόγος αυτής της ιδιότυπης … προστασίας. Διότι η προβολή της ανικανότητας με προστασία μοιάζει – ή όχι; Τα ερωτήματα πάντως αναζητούν ενδιαφέρουσες απαντήσεις….

—–

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Θεοχάρης

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών – ιδιαίτερα εκείνων που δηλώνουν ετησίως προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, μία πολύ καλή πηγή μου, μου μεταφέρει τα εξής επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα αναφορά με το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης. Σύμφωνα με τα όσα μου λέει ο άνθρωπος μου, πράγματι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης καλά έκαναν και διέψευσαν ότι σενάρια κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα.

Πραγματικά γεγονότα

Όμως, αυτά τα σενάρια προκύπτουν από πραγματικά γεγονότα που βασίζονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να τιμωρήσει όλους εκείνους που κλέβουν την εφορία και ναι υπήρχε εισήγηση αρμοδίων να επιβληθεί ένα διαφορετικός φόρος στα χαμηλά εισοδήματα – κέρδη και σε όσους δηλώνουν πάνω από 10.000 ευρώ να μην υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

Το ΙΟΒΕ

Επίσης, η πηγή μου, μου σημειώνει πως αντίστοιχη πρόταση κάνει και το ΙΟΒΕ στην σχετική έκθεσή του που έχει υποβάλει στον αρμόδιο υπουργό και η οποία μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι ότι δεν έχει διαρρεύσει.

Τώρα, το πως θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα φορολόγησης που θα βασίζεται στην περιστολή της φοροδιαφυγής και στις εκτεταμένες διασταυρώσει θα περιμένουν να το δούμε στην πράξη.

—–

To FSRU Αλεξανδρούπολης

Και να ένα έργο που φάνταζε πολύ μακρινό για να γίνει αλλά τελικώς παίρνει σύντομα «σάρκα και οστά». Και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ο λόγος για το FSRU Αλεξανδρούπολης. Τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται ανοιχτά του λιμανιού του ακριτικού νομού Έβρου.

Θα υποδέχεται LNG και στη συνέχεια μέσω του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου αερίου IGB θα διαθέτει ποσότητες του καυσίμου στη βαλκανική αγορά.

Ο Ιανουάριος

Τον Ιανουάριο, λοιπόν, όπως μαθαίνω θα φτάσει το ειδικά κατασκευασμένο δεξαμενόπλοιο στην Αλεξανδρούπολη.

Για την ακρίβεια θα πιάσει λιμάνι και θα δέσει στις αρχές του προαναφερόμενου μήνα. Θα ακολουθήσουν δοκιμές, και δεν αποκλείεται, λένε οι πηγές μου, εντός και του Ιανουαρίου να ξεκινήσει κανονικά την εμπορική του λειτουργία.

Δηλαδή να διακινεί ποσότητες αερίου οι οποίες θα φτάνουν με δεξαμενόπλοια LNG στο FSRU.

Οι ενισχύσεις

Το έργο, αναδείχθηκε σε στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τη διακοπή της παροχής αερίου από τη ρωσική Gazprom προς τις χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των γειτόνων μας. Όχι όλες, αλλά σημαντικό μέρος τους.

Πάντως, η συγκεκριμένη υποδομή έτυχε ιδιαίτερης θετικής μεταχείρισης από πλευράς χρηματοδότησης. Και για την ακρίβεια εθνικής και ευρωπαϊκής.

Ο συνολικός του προϋπολογισμός εκτιμάται γύρω στα 450 με 470 εκατ. ευρώ. Κάτι παραπάνω από τα μισά, περίπου 270 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για 106 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί και οι ενισχύσεις ύψους 166,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο «κύριος Δημήτρης»

Και όπως μου λένε, άνθρωποι της κοινοπραξίας Gastrade που τρέχει το έργο, αυτό φανερώνει και τη σημασία που δίνει η Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη υποδομή.

Αλλά και όπως μου σχολιάζουν και άλλοι άνθρωποι της αγοράς για τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοπελούζο, που εμπνεύστηκε το έργο, το σχεδίασε και στη συνέχεια βρήκε κι άλλους εταίρους, «μάγκας ο κ. Δημήτρης…»

Υπάρχουν βέβαια και οι γκρίνιες στην αγορά αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχαν άλλα ανταγωνιστικά έργα… από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories