Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε ο κλάδος των ασφαλίσεων το επτάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος της τρέχουσας χρονιάς σημειώθηκε εκρηκτική άνοδος 12% συνολικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις: «Εκρηξη» των ασφαλειών το πρώτο τετράμηνο του 2023 [Πίνακες]

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις , οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με νεότερες απαντήσεις), από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 των ανωτέρω επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2022 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτει αύξηση 12% στις ασφαλίσεις ζωής και στις ασφαλισεις κατά Ζημιών, συγκριτικά με το επτάμηνο του 2022.

Η ανωτέρω αποτύπωση της παραγωγής ασφαλίστρων, αναφέρεται στην καταγραφή του συνόλου των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων από τις πρωτασφαλίσεις (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στο πλήρες των ποσών (ανεξαρτήτως αν αφορούν περιοδικές καταβολές ή εφάπαξ πληρωμή ασφαλίστρων), έτσι όπως ταξινομούνται στους κλάδους ασφαλίσεων σύμφωνα με τον Ν.4364/2016 (κατόπιν της προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος).

Πίνακας 1: Συνολική Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 (ποσά σε €)

Άνοδος για τις ασφάλειες ζωής

Αναλυτικά, βλέπουμε μια αύξηση 7,8% στις απλές ασφάλειες ζωής, ενώ όσον αφορά τις ασφάλειες που είναι συνδεδεμένες με επενδυτικά προϊόντα η αύξηση αγγίζει το 13,5%.

Τα ασφάλιστρα που αφορούν συνταξιοδοτικά κεφάλαια, σημειώνουν μια εντυπωσιακή άνοδο κατά 21,4%.

Πίνακας 2: Ασφαλίσεις ζωής Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 (ποσά σε €)

Πίνακας 3: Μεταβολές σε ασφαλίσεις ζωής επταμήνου 2022-2023 (ποσά σε €)

Εκτόξευση για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών

Στον κλάδο των ασφαλίσεων κατά ζημιών, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης αεροσκαφών, που άγγιξε το 81,8% – αν και λαμβάνουν μόλις το 0,02% της συνολικής πίτας. Επιπλέον, οι ασφαλίσεις ασθενειών είδαν μια σημαντική άνοδο κατά 29,9%. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις κατηγορίες αστικής ευθύνης με 17,6%.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων που κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στην πίτα των ασφαλειών αστικής ευθύνης, παρουσίασε μια μικρή αύξηση κατά 2,2% για το επτάμηνο του 2023 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022.

Πίνακας 4: Ασφαλίσεις κατά ζημιών Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 (ποσά σε €)

Πίνακας 5: Μεταβολές σε ασφαλίσεις κατά ζημιών επταμήνου 2022-2023 (ποσά σε €)

Ο Ιούλιος 2023

Μεμονωμένα ο Ιούλιος αποτελεί έναν από τους πλέον διφορούμενους μήνες ως προς την ασφαλιστική παραγωγή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι ασφάλειες ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις καταγράφουν μείωση 38,4% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται άνοδος στις ασφαλίσεις ασθενειών, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 29,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τέλος, σημαντική είναι και η άνοδος των ασφαλειών οχημάτων κατά 14,8% και των πλοίων με 10%, ενώ των εμπορευμάτων υποχώρησε κατά 6,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις