Ενα πραγματικό κατασκοπευτικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης με πρωταγωνιστές έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς τους ηλεκτρονικού εμπορίου και τις υπηρεσίες ασφαλείας στην “πρωτεύουσα” της ΕΕ.  Συγκεκριμένα, η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου παρακολουθεί τον κύριο κόμβο logistics στην Ευρώπη της κινεζικής Alibaba, λόγω ανησυχίας για πιθανή κατασκοπεία, όπως αποκάλυψαν την Πέμπτη οι Financial Times.

Αναφερόμενη στο κέντρο logistics της εταιρείας στον εμπορευματικό αερολιμένα στην πόλη της Λιέγης, η υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε ότι εργάζεται για να εντοπίσει «πιθανές δραστηριότητες κατασκοπείας ή παρεμβολής» από κινεζικές οντότητες συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα.

Alibaba: Ανακοίνωσε στον Ερντογάν ότι σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισ. δολάρια στην Τουρκία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον έλεγχο των υποτιθέμενων κινδύνων ασφάλειας και οικονομικών κινδύνων από τη δράση κινεζικών εταιρειών, γεγονός που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επανεκτίμησης του παραδοσιακού ανοίγματος της ΕΕ στο εμπόριο με την Κίνα.

Η μεγάλη επένδυση σε μια προβληματική οικονομία

Η Alibaba, η οποία αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα από μέρους της, υπέγραψε συμφωνία με το Βέλγιο το 2018 για το άνοιγμα του κόμβου στη Λιέγη, το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο εμπορευμάτων της Ευρώπης, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ στην προβληματική οικονομία της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλλονίας.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το άνοιγμα των εγκαταστάσεων, η Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (VSSE) συνέχισε να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της Alibaba μετά από εκτιμήσεις πληροφοριών, όπως δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ένας τομέας ελέγχου περιλαμβάνει την εισαγωγή συστημάτων λογισμικού που συγκεντρώνουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας επισήμανε ότι η παρουσία της Alibaba «αποτελεί σημείο προσοχής για την VSSE» λόγω της νομοθεσίας που αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις κινεζικές αρχές και τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Κίνα έχει την πρόθεση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για μη εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε η βελγική “ΕΥΠ”.

«Πέρασαν οι καιροί της αφέλειας»

Ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε στους FT ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις με την Alibaba ήταν από «έναν προηγούμενο αιώνα», προσθέτοντας ότι «οι καιροί αφέλειας έχουν αλλάξει». Τον Ιούλιο τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος στη χώρα για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

To hub στη Λιέγη είναι το μόνο ευρωπαϊκό κέντρο logistics που διευθύνεται από το spin-off logistics Cainiao της Alibaba. Διαχειρίζεται κυρίως προϊόντα που πωλούνται απευθείας σε ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του ιστότοπου ηλεκτρονικών αγορών AliExpress.

Ο κόμβος logistics βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή αποθηκών, η οποία έχει πρόσβαση στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου. Οι υπάλληλοι φορτώνουν και ξεφορτώνουν αγαθά από αεροπλάνα και τα μεταφέρουν απευθείας στο υπόστεγο 30.000 τετραγωνικών μέτρων για να ταξινομηθούν και να διακινηθούν. Η Cainiao υποβάλλει αίτηση για άδεια για να υπερτριπλασιάσει το μέγεθος των αποθηκών της σε 100.000 τ.μ.

Ανησυχίες για πιθανή κατασκοπεία στην τοποθεσία εκφράστηκαν για πρώτη φορά πριν να κατασκευαστεί ο κόμβος, συμπεριλαμβανομένου του βελγικού κοινοβουλίου. Εκείνη την εποχή, η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά τους «απρόκλητους υπαινιγμούς» σχετικά με τους υπερβολικούς «λεγόμενους κινδύνους ασφαλείας των κινεζικών εταιρειών». Η δήλωση της VSSE προς τους FT δείχνει ότι οι ανησυχίες του για την κατασκοπεία εξακολουθούν να παραμένουν μετά το άνοιγμα του κόμβου.

Η Alibaba αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Alibaba και η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) δεν απάντησαν σε σχετικά αιτήματα για σχολιασμό.

Η εξέλιξη του εμπορικού ισοζύγιου Βελγίου και ΚίναςΣημειώνεται ότι η Alibaba τον περασμένο μήνα υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή της Cainiao στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σηματοδοτώντας την πρώτη από τις έξι εταιρείες που θα διασπαστούν λειτουργικά και θα λειτουργήσουν ως αυτοτελή εταιρική οντότητα καθώς ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε φέτος ότι θα αναδιαρθρώσει και θα χωρίσει τις δραστηριότητές του σε έξι διακριτές μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον