Σαράντα δύο κινεζικές εταιρείες προσέθεσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στον κυβερνητικό κατάλογο με τον έλεγχο των εξαγωγών. Ο λόγος είναι ότι οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να υποστηρίζουν τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας -υποστήριξη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την προμήθεια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αμερικανικής προέλευσης.

Οι βουλευτές στις ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές chips στην Κίνα

Άλλα επτά νομικά πρόσωπα από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκαν επίσης στον εμπορικό κατάλογο με τον έλεγχο στις εξαγωγές.

Τα μικροηλεκτρονικά αυτά κυκλώματα τα χρησιμοποιεί η Ρωσία για τα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου.

«Οι σημερινές προσθήκες στον κατάλογο με τις οντότητες παρέχουν ένα σαφές μήνυμα: εάν προμηθεύετε τον ρωσικό αμυντικό κλάδο με τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης, θα το ανακαλύψουμε και θα αναλάβουμε δράση», επισημαίνει στην ανακοίνωση ο βοηθός υπουργός για την επιβολή των εξαγωγών Μάθιου Άξελροντ.

Από τη μεριά της, η Κίνα χαρακτήρισε την ενέργεια των ΗΠΑ «οικονομικό εξαναγκασμό και μονομερή εκφοβισμό».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και να σταματήσουν την παράλογη καταπίεση των κινεζικών εταιρειών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Έχουν περάσει 20 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την περασμένη Πέμπτη, ένα χωριό στη βορειοανατολική Ουκρανία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από επίθεση με πυραύλους, επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 άνθρωποι σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Οι εταιρείες προστίθενται στον κατάλογο με τις οντότητες των ΗΠΑ, όταν η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια ή την εξωτερική πολιτική τους. Οι προμηθευτές πρέπει στη συνέχεια να λαμβάνουν γενικά δυσεύρετες άδειες προτού στείλουν αγαθά στις οντότητες που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή