Περισσότεροι από 75.000 συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στην εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Kaiser Permanente επιστρέφουν στη δουλειά από Δευτέρα μετά από μια τριήμερη απεργία που χαρακτηρίστηκε ιστορική. Αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση ίσως βρίσκεται προ των πυλών.

Η απεργία αυτής της εβδομάδας ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην ιστορία των ΗΠΑ, και έλαβε τέλος το πρωί του Σαββάτου χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Χάλυβας: Κατρακύλα τιμών – Πώς η απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ πλήττει τη ζήτηση

Εκπρόσωπος του συνασπισμού συνδικάτων που εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων της Kaiser Permanente, από ρεσεψιονίστ, διαιτολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι φαρμακοποιούς και επιστήμονες κλινικών εργαστηρίων, δήλωσε στο CNN ότι οι απεργίες μπορεί να επαναληφθούν αργότερα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το συνδικάτο επιβεβαίωσε στο CNN ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη.

Κατηγορίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

«Μετά από αυτή την ιστορική εργασιακή δράση από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής ως απάντηση στις αθέμιτες εργασιακές πρακτικές των στελεχών της Kaiser, ελπίζουμε ότι η εταιρεία θα απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω παραβιάσεις της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας καθώς θα συνεχίσουμε τις επίσημες συνομιλίες την Πέμπτη», δήλωσε η Ζορζέτ Μπράντφορντ, εργαζόμενη στην Kaiser και μέλος του συνδικάτου. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής παραμένουν έτοιμοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους ασθενείς από τους κινδύνους της κρίσης στελεχών του Kaiser και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους».

Αν και τα συνδικάτα και η Κάιζερ έχουν προγραμματίσει διαπραγματεύσεις για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο συνασπισμός των συνδικάτων είπε ότι θα μπορούσε να εκδώσει μια προειδοποίηση 10 ημερών μετά το Σάββατο που θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο απεργιών σε μερικές εβδομάδες «εάν τα στελέχη της Kaiser συνεχίσουν να εφαρμόζουν αθέμιτες εργασιακές πρακτικές και να τηρούν κακόπιστη στάση στις διμερείς διαπραγματεύσεις».

Η διαφαινόμενη απειλή μιας νέας απεργίας έρχεται σε μια περίοδο έντασης της απεργιακής δραστηριότητας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους σε πολλές βιομηχανίες και κλάδους να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και επιδόματα. Στον απόηχο της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ιδίως, αγωνίζονται για ασφαλέστερα εργασιακά περιβάλλοντα. Η απεργιακή κινητοποίηση αυτής της εβδομάδας ήταν η πρώτη προσπάθεια απεργίας σε εθνικό επίπεδο στην Kaiser Permanente, ένα από τα μεγαλύτερα μη κερδοσκοπικά υγειονομικά ιδρύματα της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα