Στην Κίνα προσγειώθηκε σήμερα Σάββατο, η διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην οποία μετέχει και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ. Η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

ΗΠΑ: Πιέσεις για αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές chips στην Κίνα

Στόχος του ταξιδιού στην Ασία, το οποίο περιλαμβάνει στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είναι η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ στην Κίνα η αποστολή ελπίζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πέρυσι για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την Κίνα στους ημιαγωγούς και σε άλλες τεχνολογίες, τον περασμένο Μάιο ο Σούμερ και οι ηγέτες των Δημοκρατικών στην επιτροπή ότι θα συντάξουν νομοσχέδιο προκειμένου να περιορίσουν τη ροή τεχνολογίας προς την Κίνα, να αποτρέψουν τη σύγκρουση με την Ταϊβάν και να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για να εμποδίσουν τα αμερικανικά κεφάλαια να κατευθύνονται σε κινεζικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Σούμερ «θα επικεντρωθεί στην ανάγκη για αμοιβαιότητα της Κίνας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που θα εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, καθώς και στη διατήρηση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στις προηγμένες τεχνολογίες για την εθνική ασφάλεια».

Το ταξίδι ακολουθεί μια σειρά επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως μεταξύ άλλων τον περασμένο Αύγουστο της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Η ομάδα των έξι γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Κράπο, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στις τρεις χώρες που επισκέπτονται, καθώς και από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Άλλοι γερουσιαστές που συμμετέχουν στο ταξίδι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Μπιλ Κάσιντι Cassidy και Τζον Κένεντι και οι Δημοκρατικοί Μάγκι Χασάν και Τζον Οσόφ.

Με δήλωσή του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ανέφερε ότι καλωσορίζει την επίσκεψη του Σούμερ και ελπίζει ότι θα εμβαθύνει την «αντικειμενική» κατανόηση της Κίνας από την αμερικανική Γερουσία και θα διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των νομοθετικών φορέων των χωρών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν στο να της στερήσουν την πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να προωθήσει τη στρατιωτική πρόοδο ή την παραβίαση των δικαιωμάτων. Από τη μεριά του το Πεκίνο κατηγορεί τον Λευκό Οίκο για οικονομικό εξαναγκασμό.

Τον Αύγουστο, η Ραϊμόντο δήλωσε πως αμερικανικές εταιρείες της παραπονέθηκαν ότι η Κίνα έχει γίνει «μη επενδύσιμη», αναφέροντας πρόστιμα, επιδρομές και άλλες ενέργειες που καθιστούσαν επικίνδυνη την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί. «Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις, η υπομονή εξαντλείται και είναι καιρός για δράση», είχε τονίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα