Στην πολιτική, διπλωματική και πρωτίστως ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή δεν θα προστεθεί και μια κρίση οικονομική. Την άποψη αυτή εξέφρασε τη Δευτέρα μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ο Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την οργανωμένη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την κήρυξη πολέμου από την κυβέρνηση του Τέλ Αβίβ θα είναι «περιορισμένες». Ακόμα και οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Όλα αυτά βέβαια υπό μία προϋπόθεση: να αποφευχθεί μια επέκταση της πολεμικής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών του αραβικού κόσμου ή με την εμπλοκή του Ιράν – αυτό θα ήταν δίχως αμφιβολία το εφιαλτικότερο σενάριο από γεωπολιτικής-διπλωματικής απόψεως.

Μέση Ανατολή: Η πολεμική σύγκρουση κάνει πιο… ελκυστικό τον χρυσό

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε τη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών το Σάββατο. Νωρίς το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου) είχε κάνει ένα άλμα της τάξεως του 3,29% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής και είχε φθάσει στα 87,36 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα το αργό στην αμερικανική αγορά (συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου) εμφάνιζε ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (3,42%) και είχε φθάσει στα 85,62 δολάρια το βαρέλι.

Παρά ταύτα η άνοδος των τιμών ήταν «περιορισμένη», κατά την εκτίμηση του γάλλου υπουργού Οικονομικών. Κατά τον Λεμέρ ο χαρακτηρισμός αυτός οφείλεται στο ότι το άλμα του «μαύρου χρυσού» δεν ξεπέρασε το 5% και κυρίως στο ότι μετά το αρχικό σοκ της έναρξης των συναλλαγών οι τιμές έδειξαν μια τάση σταθεροποιητική. Ως γνωστόν, εδώ και ελάχιστες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει μια μεγάλη αποκλιμάκωση της τάξεως του 15% (το Brent έπεσε από τα 96 στα 84 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή).

«Σκέφτομαι ότι οι συνέπειες της πολεμικής σύρραξης θα είναι περιορισμένες στο οικονομικό πεδίο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να αποφύγουμε μια περιφερειακή εμπλοκή στις εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρουνό Λεμέρ στο Sud Radio.

Η περίφημη απεξάρτηση

Πρόκειται για μια άποψη που συμμερίζονται και διάφοροι αναλυτές, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Εκείνο που είναι καθοριστικό για τις αγορές είναι να γνωρίζουν αν η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη ή θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Σαουδική Αραβία», εκτίμησαν ο Μπράιαν Μάρτιν και ο Ντάνιελ Χιουνς της ANZ μιλώντας στο AFP.

Ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία για να υπερασπιστεί την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης του Παρισιού, που μεθοδεύει συστηματικά την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αντίθεση με τη Γερμανία που έχει δαιμονοποιήσει την πυρηνική ενέργεια, η Γαλλία παράγει στα 56 πυρηνικά της εργοστάσια σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει – μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς και στη Γερμανία… Επίσης η Γαλλία καλύπτει το 17% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές.

«Η σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι ένας τρόπος να προστατευτούμε από τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα των τιμών του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλεκτρικής ενέργειας, πράσινου υδρογόνου, ηλεκτρικών οχημάτων, σταθμών φόρτισης των οχημάτων, σημαίνει οικοδόμηση της ανεξαρτησίας μας για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ο Λεμέρ.

Ελάσσων εμπορικός εταίρος

Πέρα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, ο γαλλικός τύπος πάντως επισήμανε ότι η νέα κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή πολλαπλασιάζει τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και ενισχύει την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου στις αγορές.

«Πληθωρισμός, οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, κρίση ακινήτων, μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, πολεμικές αναφλέξεις στη Ρωσία και τώρα και στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ εκρηιτικό, που ανησυχεί σοβαρά τους επενδυτές», γράφει ο «Figaro».

Ο οικονομικός συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Βλαντιμίρ Γκαρσέν-Μπερσόν δίχως να υποβαθμίζει τους γενικότερους κινδύνους να ξεσπάσει ένας πανικός στις αγορές, δικαιολογεί την τοποθέτηση Λεμέρ ότι όσο η πολεμική ανάφλεξη περιορίζεται στο εβραϊκό κράτος ο οικονομικός κίνδυνος για τη Γαλλία και γενικότερα για την Ευρώπη παραμένει περιορισμένος.

Ο Γκαρσέν-Μπερσόν θυμίζει ότι το Ισραήλ είναι ένας σχετικά μικρός εμπορικός εταίρος. Η Γαλλία συγκεκριμένα εξήγαγε το 2022 προϊόντα συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ στο Ισραήλ, ενώ η αξία των εισαγωγών έφθασε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Επισήμανε, πάντως, ο γάλλος ρεπόρτερ ότι αρκετές γαλλικές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τους τελευταίους 18 μήνες η Alstom έχει υπογράψει συμβόλαια συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ με την ισραηλινή κυβέρνηση και ιδιωτικούς φορείς στην εμπόλεμη, πλέον, χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή