H απρόσμενη και αιματοβαμμένη σύγκρουση που εξελίσσεται στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας με εκατόμβη νεκρών και από τις δύο πλευρές, προκαλεί μετακίνηση σε ασφαλή καταφύγια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να μετρήσουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις αγορές.

Να θυμίσουμε ότι χιλιάδες ένοπλοι από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση το Σάββατο. Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλαν την επίθεση και υποσχέθηκαν υποστήριξη στο Ισραήλ.

Η αχαλίνωτη φιλοδοξία του Κόλπου να αλλάξει τον κόσμο

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα οδηγούσε σε αγορές asset όπως ο χρυσός και το δολάριο και θα ενίσχυε τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, τα οποία έχουν λάβει ισχυρή ώθηση μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν αναλυτές το Σαββατοκύριακο.

Καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα, αυτά τα θέματα αναδείχθηκαν. Τα futures των μετοχών στις ΗΠΑ υποχώρησαν ενώ το αργό, ο χρυσός και τα ομόλογα εκτινάχθηκαν.

“Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται χρυσό στα χαρτοφυλάκια τους. Είναι ένας τέλειος μηχανισμός αντιστάθμισης έναντι της διεθνούς αναταραχής”, δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities, ο οποίος προέβλεψε ότι το δολάριο θα ωφεληθεί επίσης από τα τελευταία γεγονότα.

«Όποτε υπάρχει διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται», είπε ο Cardillo.

Εκτίναξη αποδόσεων για τα ομόλογα

Οι αγορές αντιδρούν τις τελευταίες εβδομάδες στην προσδοκία ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί ενώ το δολάριο ΗΠΑ κινείται ανοδικά σημειώνοντας κέρδη. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές είχαν μεγάλες απώλειες στο τρίτο τρίμηνο, αλλά σταθεροποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

«Φαίνεται ότι η Wall Street βιώνει έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο αφότου το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας καθώς προσπάθησαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 4 και πλέον δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα.

«Το αν αυτή είναι μια τεράστια στιγμή της αγοράς ή όχι, εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει και από το αν άλλες χώρες ή άλλες δυνάμεις θα παρασυρθούν στη σύγκρουση», δήλωσε ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος στο Annex Wealth Management, σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities