Απώλειες που ξεπερνάνε το εάν δολάριο το βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι traders  αν επικεντρώνονται στα επίπεδα ζήτησης, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς ανησυχούν για πιθανές διαταραχές της προσφοράς εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Το αργό τύπου Brent σημείωνε πτώση 38 σεντς στα 87,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 35 σεντς στα 86,03 δολάρια το βαρέλι.

Xρυσός: Καθοδικές τάσεις

Οι τιμές του Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε τα  3,50 δολάρια τη Δευτέρα, καθώς υπήρξε διάχυτη η ανησυχία ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τη Γάζα.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο» σημειώνουν οι αναλυτές της ING προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου τιμολογούν τώρα ένα ασφάλιστρο κινδύνου.

Ενώ το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο, οι αγορές ανησυχούν ότι αν η σύγκρουση κλιμακωθεί θα μπορούσε να πλήξει την προσφορά στη Μέση Ανατολή και να επιδεινώσει ένα αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Το λιμάνι του Ισραήλ Ashkelon και ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του έχουν κλείσει στον απόηχο της σύγκρουσης, ανέφεραν πηγές τη Δευτέρα.

Το Ιράν είναι συνένοχο, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδεικνύουν την άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Εάν οι ΗΠΑ βρουν στοιχεία που εμπλέκουν άμεσα το Ιράν, τότε η άμεση μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν γίνεται πραγματικότητα» εξηγεί στο Reuters ο Vivek Dhar, αναλυτής ενέργειας στην CBA.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο Brent θα σταθεροποιηθεί τελικά μεταξύ 90- 100 δολαρίων/βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2023» συνεχίζει προσθέτοντας ότι η σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ αυξάνει τον κίνδυνο τα προθεσμιακά συμβόλαια Brent να παρακολουθούνται στα 100 δολάρια/βαρέλι και πάνω.

Τέλος, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν ανακούφιση από τις κυρώσεις στο Καράκας, επιτρέποντας σε τουλάχιστον μία επιπλέον ξένη πετρελαϊκή εταιρεία να πάρει αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities