Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες φαίνεται να ξεπέρασαν την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τις δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Χάνει τη δυναμική του o χρυσός

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,9%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 3,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,82% στις 7.628 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,95% στις 15.423 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,01% στις 7.162 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε και η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ευρωζώνη ενδεχομένως να αποφύγει την ύφεση, αν και προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% και το 3,3% αντίστοιχα, πολύ υψηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ανάπτυξη 3% το 2023 και 2,9% το 2024.

Τα σχόλια της Fed

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές «χώνεψαν» σήμερα τα νέα σχόλια από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία φαινόταν να τροφοδοτούν νέες εκτιμήσεις για τα επιτόκια των ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» δεδομένης της πρόσφατης απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλά λόγω των υψηλότερων προθεσμιακών ασφαλίστρων, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ανάγκη για αύξηση του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Μετά από αυτά τα σχόλια οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν σε παραδοσιακά «καταφύγια» προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους, μετά την αναταραχή στο Ισραήλ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,65% στο Τόκιο το πρωί της Τρίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιθανότητες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Νοέμβριο πέφτουν, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 86% η Federal Reserve να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής του επόμενου μήνα, 72,9% που τιμολογούσαν την Παρασκευή.

Θετικά επίσης λειτουργεί και η ανακοίνωση ότι οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 2,2% το προηγούμενο έτος, αλλά κάτω από τον μέσο όρο 12μηνης αύξησης του 4,2%, σύμφωνα με στοιχεία της British Retail Consortium.

Με το μεγαλύτερο άλμα του τελευταίου 5μήνου… αντέδρασε το ΧΑ

Με ένα άλμα που θύμισε λίγο… άνοιξη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να δώσει την αντίδραση που χρειαζόταν ώστε να σπάσει το πτωτικό γαϊτανάκι στο οποίο είχε εγκλωβιστεί, αλλά και να κινητοποιήσει τους αγοραστές, που παρέμεναν επί μακρόν και πεισματικά απόντες από τη Λ. Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,19% στις 1.157,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.118,16 μονάδων (+0,62%) και 1.163,15 μονάδων (+4,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια αξίας 23,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,80% στις 2.836,99 μονάδες, ενώ στο +2,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.871,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,81% στις 916,80 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές