Σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καταφέρνοντας να συνεχίσουν την καλή πορεία κόντρα στην αυξημένη γεωπολιτική ένταση, αλλά βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, μετά και τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,40% στις 33.739 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 4.358 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 13.562 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η PepsiCo σημείωσε άνοδο περίπου 2%, αφού η εταιρεία παραγωγής ποτών και σνακ ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προοπτικές κερδών της.

Τα ομόλογα

Θετικά στην αγορά λειτούργησε το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,655%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της σύγκρουσης στο Ισραήλ. Αυτές οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν την πρώτη αντίδραση της αγοράς ομολόγων στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, μετά τη χθεσινή αργία για την Ημέρα του Κολόμβου.

Βέβαια, οι ανησυχίες για την πρόσφατη γρήγορη άνοδο των αποδόσεων παραμένουν, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στο Ισραήλ, αναμένοντας επίσης και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Τον τόνο θα δώσουν και τα κέρδη του τρίτου τρίμηνου, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Ανησυχία

«Φυσικά, οι εξελίξεις στο Ισραήλ προκαλούν κάποια ανησυχία στις αγορές. Αλλά αυτό που έχουμε δει με την πάροδο του χρόνου είναι ότι συνήθως, ο αντίκτυπος μακροπρόθεσμα από τα γεωπολιτικά γεγονότα τείνει να είναι κάπως περιορισμένος», δήλωσε η Meera Pandit, αναλύτρια παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management.

“Η μείωση των αποδόσεων έχει στηρίξει τις αγορές μετοχών σε γενικές γραμμές. Μπορεί επίσης να φέρνει ανακούφιση στις αγορές ότι ίσως υπάρχει κάποιο είδος κορύφωσης αυτής της ταχείας κίνησης των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες”, σχολίασε η Mona Mahajan, της Edward Jones. “Υπάρχει το είδος της ελπίδας που δημιουργείται ότι ίσως βρισκόμαστε στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed, καθώς και της αύξησης των επιτοκίων”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street