«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αναμειγνύουν το εμπόριο με την πολιτική» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, όταν ρωτήθηκε αν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα επηρεάσει τις οικονομικές συμφωνίες.

ΕΕ: «Άνω – κάτω» για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστινίους

«Δεν αναμειγνύουμε την οικονομία και το εμπόριο με την πολιτική», είπε ο Thani al Zeyoudi στους δημοσιογράφους στο Ντουμπάι.

Η συμφωνία με το Ισραήλ

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τον Μάρτιο τέθηκε σε ισχύ μια συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (CEPA) μεταξύ των δύο χωρών, η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ισραήλ με αραβικό κράτος.

Τα ΗΑΕ ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 2020, ανατρέποντας τη στάση που κρατούσαν επί δεκαετίες τα αραβικά κράτη αναφορικά με την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Προτεραιότητα η πρόσβαση στην αγορά»

Μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής της τελευταίας εμπορικής συμφωνίας, με τη Γεωργία, ο υπουργός δήλωσε ότι προτεραιότητα των ΗΑΕ είναι να έχουν πρόσβαση στην αγορά σε όλες τις περιοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 2021, τα ΗΑΕ έχουν δρομολογήσει από μόνα τους μια σειρά από συμφωνίες εμπορίου, επενδύσεων και συνεργασίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους.

Ο Zeyoudi πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΑΕ σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή είχε κοινοποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών τους.

Τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ ως «σοβαρή κλιμάκωση».

Η ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων, τονίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της βίας και η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

«Το Υπουργείο τόνισε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα, αποτελούν σοβαρή και σοβαρή κλιμάκωση. Το Υπουργείο είναι συγκλονισμένο από τις αναφορές ότι ισραηλινοί πολίτες έχουν απαχθεί ως όμηροι από τα σπίτια τους. Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει πάντα να έχουν πλήρη προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο συγκρούσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα ΗΑΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τη στήριξή τους σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή μιας ευρύτερης περιφερειακής αντιπαράθεσης.

»Επιπλέον, το Υπουργείο θρηνεί βαθύτατα για τις απώλειες ζωών Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα της έκρηξης βίας και καλεί και τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν και να αποφύγουν την επέκταση της ειδεχθούς βίας με τραγικές συνέπειες που επηρεάζουν τις ζωές και τις εγκαταστάσεις των αμάχων.

»Τα ΗΑΕ υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτρέψει τη βία που ενέχει τον κίνδυνο ευρύτερης αστάθειας και επέκτασης [της σύγκρουσης], συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής άλλων ομάδων.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν