Αντιμέτωπος με χιονοστιβάδα καταγγελιών για ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο στο Χ (πρώην Twitter) σε σχέση με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει βρεθεί ο Ίλον Μασκ, προκαλώντας την παρέμβαση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ οι οποίες ξεκινούν νέους ελέγχους, αλλά και των παγκόσμιων διαφημιστών.

Οι αναρτήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές και κοινοποιήσεις και προκάλεσαν αντιδράσεις, περιλαμβάνουν εικόνες ακραίας βίας, παραμορφωμένες φωτογραφίες και ακόμη και βίντεο βίαιων μαχών που προήλθαν από βιντεοπαιχνίδι.

ΛΟΑΤΚΙ+: Τέλος από το Twitter η δυνατότητα αναφοράς της τρανσφοβίας

Παρέμβαση ΕΕ

Σε επιστολή που απηύθυνε στον Μασκ ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν και την οποία επικαλούνται οι FT, επισημαίνεται στον ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κομισιόν έχει «ενδείξεις» ότι η πλατφόρμα «χρησιμοποιούταν για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης» στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Επικαλούμενος τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ, ο Μπρετόν προειδοποίησε τον Μασκ ότι η εταιρεία έπρεπε να έχει «αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού» για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. «Έχουμε, από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές για δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις επισημάνσεις από τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο Μασκ έγραψε στο X: «Η πολιτική μας συνίσταται στο ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή, μια προσέγγιση που ξέρω ότι υποστηρίζει η ΕΕ. Παρακαλούμε αναφέρετε τις παραβιάσεις στις οποίες υπαινίσσεστε στο X, ώστε [sic] να τις δει το κοινό. Ευχαριστώ πολύ.”

Ο Μπρετόν απάντησε: «Γνωρίζετε καλά τις αναφορές των χρηστών σας —και των αρχών— για ψεύτικο περιεχόμενο και εξύμνηση της βίας. Στο χέρι σας είναι να δείξετε ότι αναλαμβάνετε δράση».

Οι σαρωτικές αλλαγές

Ο αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος [υπερασπιστής] της ελευθερίας του λόγου», έχει επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην πλατφόρμα μετά την εξαγορά της, απολύοντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού αρμόδιου για θέματα ασφάλειας και εμπιστευτικότητας και χαλαρώνοντας τις πολιτικές μετριοπάθειας.

Και, ενώ η παραπληροφόρηση ή η προπαγάνδα ενδημούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο υπάρχει ένας πόλεμος, όπως έγινε και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Μασκ να αφαιρέσει μηχανισμούς ελέγχου επέτρεψε τη διόγκωση της παραπληροφόρησης στο X.

«Οι διαφορές στην αρχιτεκτονική της πλατφόρμας που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ίλον Μασκ καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την αξιολόγηση της αξιοπιστίας μιας πηγής», δήλωσε στους FT ο Emerson Brooking, ανώτερος συνεργάτης στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Μασκ να ανοίξει την πρόσβαση στα μπλε σύμβολα πιστοποίησης αυθεντικότητας του λογαριασμού σε οποιονδήποτε πληρώνει συνδρομή 8 δολάρια.

Άλλοι επικριτές έχουν επισημάνει τη δραστηριότητα του ίδιου του Μασκ στην πλατφόρμα αφού πρότεινε στους χρήστες να ακολουθήσουν δύο λογαριασμούς που έχει αποδειχθεί ότι διακινούν παραπληροφόρηση, σε tweets που διαγράφηκαν έκτοτε και συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές.

Δινει τον τόνο

«Η συμπεριφορά του στην πλατφόρμα δίνει τον τόνο “από ψηλά” ότι είναι εντάξει να διαδίδονται θεωρίες συνωμοσίας όπως κάνει ο ίδιος», δήλωσε η Kayla Gogarty, διευθύντρια έρευνας στην μη κερδοσκοπική Media Matters. «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμή για την έκδοση X του Musk. Η πλατφόρμα απέτυχε σε αυτή τη δοκιμή».

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό ασφαλείας του X τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι η πλατφόρμα έχουν αυξηθεί οι καθημερινοί χρήστες στην περιοχή των συγκρούσεων και ότι καθημερινά έχει 50 εκατ. δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μέτρα σχετικά με «δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις» για κοινή χρήση σκηνών ακραίας βίας, βίαιη ομιλία και συμπεριφορές μίσους. Ισχυρίζεται, ακόμη, πως  έχει αφαιρέσει αρκετές εκατοντάδες λογαριασμούς για απόπειρα χειραγώγησης δημοφιλών θεμάτων και ότι κατάργησε νέους λογαριασμούς που σχετίζονται με τη Χαμάς.

Η Linda Yaccarino, CEO της X, έγραψε σε εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό ότι η εταιρεία είχε «ανακατανείμει τους πόρους, είχε επικεντρώσει εκ νέου εσωτερικές ομάδες και ενεργοποίησε περισσότερους συνεργάτες εξωτερικά για να αντιμετωπίσει αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση». Πρόσθεσε ότι έχει συγκληθεί μια «διεταιρική ομάδα ηγεσίας» για να εργαστεί σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

Απομακρύνονται οι διαφημιστές

Ωστόσο, η σύγκρουση κινδυνεύει να απομακρύνει περαιτέρω τους διαφημιστές από το X, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν την πλατφόρμα πέρυσι λόγω έλλειψης διαβεβαίωσης ότι οι διαφημίσεις τους δεν θα προβάλλονται παράλληλα με τοξικό ή αρνητικό περιεχόμενο. Λόγω της φυγής των διαφημιστών, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 60% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μασκ.

«Η παραπληροφόρηση για το X και η έλλειψη ελέγχου βλάπτουν περαιτέρω την αξιοπιστία του X», δήλωσε στους FT ο Sir Martin Sorrell, προϊστάμενος της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ S4 Capital, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής μάρκετινγκ ανησυχούν όλο και περισσότερο.

Ο Brooking είπε ότι παρατήρησε πως χρήστες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά -και όχι ιδεολογικά- εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του X. Όμως, προειδοποίησε: «Καθώς περνά ο καιρός, περισσότεροι τρομοκράτες αγγελιοφόροι και προπαγανδιστές θα βλέπουν το καθεστώς που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Μασκ ως ευκαιρία για εκμετάλλευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία