Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν μικρές μεταβολές την Πέμπτη, αφού νωρίτερα υποχώρησαν στο χαμηλό τριών εβδομάδων, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed πριν την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα στο 2,687%, σε χαμηλό από τις 22 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, αντέστρεψε τις απώλειες και τελευταία σημείωνε άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,742%. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 2 μονάδων στο 4,685%. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου, στο 4,631%. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και των ελληνικών 10ετών ομολόγων (από το 4,53% που είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα στο 4,16% αυτή την ώρα) βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα στην εγχώρια αγορά.

Στα 10ετή κρατικά ομόλογα βρίσκουν καταφύγιο οι επενδυτές λόγω πολέμου

«Το χαμηλότερο άνοιγμα ακολουθεί αυτό που έκαναν τα αμερικανικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της βραδινής συνεδρίασης», δήλωσε στο Reuters ο Benjamin Schroeder, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING. «Είχαμε τα πρακτικά του FOMC που δήλωναν ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να κινηθούν πιο προσεκτικά και φυσικά το γεωπολιτικό σκηνικό που παραμένει τεταμένο». Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι υιοθέτησαν μια σχετικά προσεκτική στάση τον Σεπτέμβριο παρά το γεγονός ότι τότε ήταν πιθανή μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

«Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι αρκετά μέλη θεώρησαν ότι τα επιτόκια πολιτικής είναι πιθανό να βρίσκονται κοντά ή στην κορύφωσή τους», είπε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην SEB.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητη στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, σημείωνε μικρή μεταβολή στο 3,111%. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη, τα οποία ανακοινώνονται τις επόμενες ώρες και αναμένεται να δείξουν ότι αυξήθηκε κατά 3,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 3,7% τον Αύγουστο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ U – που δίνει τον τόνο για τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο – έχει υποχωρήσει περίπου 33 μονάδες βάσης από τότε που ανήλθε σε υψηλό 16 ετών στο 4,887% την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές λένε ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που διαμαρτύρονται για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και η νευρικότητα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή. Η προσοχή ήταν το σύνθημα για τα στελέχη της Fed τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας τις αγορές να στοιχηματίσουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ξανά.

Ο διευθυντής της Fed, Christopher Waller, είπε την Τετάρτη ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων «θα κάνει μέρος της δουλειάς για εμάς» αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρυνόταν κατά μία μονάδα βάσης στις 195 μονάδες την Πέμπτη, ενώ την περασμένη εβδομάδα έφθασε στο μέγιστο από τον Ιανουάριο στις 209,2 μονάδες. Συνολικά πάντως οι αποδόσεις των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχωρούν με τους επενδυτές να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ ( και πιθανός και η fed) έχουν ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]