Με μεγάλη ένταση συνεχίζεται η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο «κατακτά» και τις 1.200 μονάδες βάζοντας πλέον και τους πιο δύσπιστους της κίνησης να ξανασκεφτούν τις αγορές υπό το φόβο συνέχισης της… ανόδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,65% στις 1.206,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.950,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,95% στις 956,78 μονάδες.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Η αγορά δείχνει να πείθει και τους πιο δύσπιστους για την κίνησή της, αν και οι αναλυτές είναι ακόμη διχασμένοι για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της τριήμερης ανόδου, όπως όλα δείχνουν ότι θα είναι. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, διαπιστώνει ότι τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με το συναίσθημα ή τον φόβο και που πούλησαν αναγκαστικά, η αγορά θα τα βάλει και πάλι μέσα σε υψηλότερα επίπεδα. Αρκετά funds άλλωστε περιμένουν S&P ή Moody’s για να μπουν στην αγορά, με την είσοδο να αναμένεται να είναι με διάρκεια.

Από την άλλη, Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ και διαχειριστής χαρτοφυλακίων, εκτιμά ότι αν και είναι η ευπρόσδεκτη η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα χαμηλά 5 μηνών, αλλά δεν τη θεωρεί αξιόπιστη. Ένα γερό «τίναγμα της ψόφιας γάτας», τη χαρακτηρίζει, χρησιμοποιώντας τη χρηματιστηριακή αργκό. Κλειδί θα είναι η πολυήμερη (ή μη) παραμονή του ΓΔ άνω των 1.140-1.160 μονάδων, περιοχή που θεωρείται «οχυρό μάχης», καθώς εκεί κείται ο μακροπρόθεσμος, διακοσάρης εκθετικός κινητός μέσος όρος.

Κατά τον κ. Στεριώτη, ό,τι και να λέμε (υπέρ και κατά) της τάσης και της κόντρα-τάσης του ΧΑ, το διεθνές (και κατά συνέπεια και το ελληνικό) επενδυτικό περιβάλλον επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Πετρέλαιο, την υψηλή μεταβλητότητα των ομολογιακών αποδόσεων και από την αίσθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες τα έχουν «λίγο χαμένα». Σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι Αγορές έχουν αντιδράσει έως τώρα ψύχραιμα, κάτι που δείχνει ότι στα Χρηματιστήρια, κάποιες φορές τα αρνητικά νέα εκλαμβάνονται ως αφορμές ανόδου και τούμπαλιν, καταλήγει.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 6,77%, με τις Βιοχάλκο, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη άνω του 5%. Άνω του 4% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Cenergy και Aegean και άνω του 3% σε Alpha Bank, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ.

Ισχυρή άνοδο, ανώτερη του 2% σημειώνουν και οι Eurobank, Πειραιώς, Τιτάν και ΔΕΗ και ανώτερη του 1% οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Autohellas και ΟΤΕ. Jumbo και Coca Cola υπολείπονται της αγοράς με κέρδη μόλις… 0,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών