Σφίγγουν τον κλοιό σε εκείνους που στοιχηματίζουν στην πτώση των μετοχών (συναλλαγές γνωστές ως θέσεις short) οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στις τάξεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) επήλθε συμφωνία προκειμένου να εφαρμοσθούν νέοι κανόνες με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στο short selling. Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές αυτές στη μετοχή της GameStop πυροδότησε την επενδυτική φρενίτιδα τον Φεβρουάριο του 2022, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει κέρδη περισσότερο του 1.000%.

Η Wall Street στο… μικροσκόπιο – Η SEC σκανάρει μηνύματα στο WhatsApp

Οι κανόνες, που προτάθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, θα απαιτούν από τους επενδυτές να αναφέρουν τις short θέσεις τους στη SEC και από τις εταιρείες που δανείζουν μετοχές να αναφέρουν τη δραστηριότητα αυτή στη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA), έναν αυτορρυθμιζόμενο οργανισμό που εποπτεύει τους χρηματιστές.

Η short πώληση, περιλαμβάνει το δανεισμό μιας μετοχής για να πουληθεί με την προσδοκία ότι η τιμή της θα πέσει. Στη συνέχεια η μετοχή επαναγοράζεται και ο επενδυτής κερδίζει από τη διαφορά. Εάν η τιμή αυξηθεί, ο πωλητής μπορεί να εκτεθεί σε δυνητικά απεριόριστες ζημίες.

Η αξία των short θέσεων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ανερχόταν σε 927 δισ. δολάρια έως χθες Πέμπτη, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων S3 Partners. Η πρακτική αυτή έχει καταστεί εδώ και καιρό διχαστική, με τους επικριτές να κατηγορούν τους short sellers ότι προσπαθούν να βλάψουν τις εταιρείες και τους short sellers να υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην εξάλειψη της απάτης και της εταιρικής παραβατικότητας.

Έλεγχοι από το 2021

Οι short πωλήσεις προκάλεσαν έναν νέο έλεγχο από το Κογκρέσο το 2021, όταν οι μικροεπενδυτές ανέβασαν την τιμή των μετοχών της GameStop, προκαλώντας μεγάλες απώλειες για τα hedge funds που είχαν προβεί σε short πωλήσεις στη μετοχή της εταιρείας. Στον απόηχο των αναταράξεων, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler δήλωσε στο Κογκρέσο ότι θα μεγαλώσει τη διαφάνεια της αγοράς.

Τουλάχιστον από το 2021, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η SEC διερευνούν επίσης αν υπάρχει χειραγώγηση από τους short sellers και τα hedge funds που σχετίζονται με τις αρνητικές ερευνητικές εκθέσεις.

Οι νέοι κανόνες

Οι αξιωματούχοι της SEC δήλωσαν ότι οι νέοι κανόνες, τους οποίους η επιτροπή ενέκρινε με ψήφους 3-2, υποστηρίζουν τις προσπάθειες της υπηρεσίας να εποπτεύσει την πρακτική αυτή.

Συγκεκριμένα, οι θεσμικοί επενδυτές θα πρέπει να αναφέρουν μηνιαίως στη SEC τις ακαθάριστες short θέσεις και ορισμένες καθαρές short δραστηριότητες για τις επιμέρους ημερομηνίες κατά τις οποίες διακανονίζονται οι συναλλαγές. Η SEC σκοπεύει στη συνέχεια να δημοσιεύει συγκεντρωτικά στοιχεία για συγκεκριμένες μετοχές με κάποια καθυστέρηση.

Σε άλλη ψηφοφορία με ψήφους 3-2, η SEC αποφάσισε να απαιτήσει από τους θεσμικούς επενδυτές και άλλες εταιρείες που εμπλέκονται στο δανεισμό μετοχών, καθώς και από ορισμένους χρηματιστές-διαπραγματευτές που δανείζονται επίσης μετοχές, να παρέχουν πληροφορίες στη FINRA σχετικά με τον δανεισμό αυτό, όπως το όνομα και τον όγκο των μετοχών, τις εξασφαλίσεις, τις ημερομηνίες δανεισμού και τις ημερομηνίες λήξης.

Στη συνέχεια, η FINRA θα δημοσιεύει τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα σε συγκεντρωτική ανώνυμη βάση την επόμενη ημέρα. Σε μια παραχώρηση προς τον κλάδο, ο τελικός κανόνας θα προβλέπει ότι η FINRA θα καθυστερήσει τη δημοσίευση των ποσών των δανεισμών κατά 20 εργάσιμες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές