Ποτέ άλλοτε στα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν απασχολούσαν τόσο πολύ επενδυτές, αναλυτές και κυβερνώντες. Από τότε που η αμερικανική Federal Reserve άνοιξε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί, οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η καμπύλη των αποδόσεων παραμένει ανεστραμμένη, αν και η ψαλίδα έχει κλείσει κάπως, το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά και σε αρκετές περιπτώσεις τα κρατικά χρεόγραφα ακολουθούν παράλληλη πορεία με αυτή την μετοχών [σ.σ. παραδοσιακά τα ομόλογα υποχωρούν όταν οι μετοχές ανεβαίνουν και το αντίστροφο].

Οι «εκδικητές» των ομολόγων επιστρέφουν

Οι αρκούδες στην αγορά

Η Bank of America κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη bear market στα ομόλογα όλων των εποχών». Στην εβδομαδιαία έκθεσή της «Flow Show», η BofA ανέφερε ότι τα ομολογιακά κεφάλαια παρουσίασαν εκροές 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως την Τετάρτη, επικαλούμενη στοιχεία EPFR. Οι αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου 30ετούς διάρκειας αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2007 την Τετάρτη. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζα δεν διστάζει μάλιστα να γράψει για ένα «εξευτελιστικό trading».

Τεράστιες εκροές

Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, τα οποία επικαλείται το Reuters,  οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα 8,47 δισεκατομμύρια δολάρια από παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις 12 Δεκεμβρίου 2022.  Το μαζικό sell off εκτίναξε τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σε νέο υψηλό 16ετίας.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Ευρώπη με τον γερμανικό 10ετή τίτλο να φλερτάρει με το 3% και το ελληνικό αντίστοιχης διάρκειας να διαμορφώνεται σήμερα στο 4,4% έχοντας φτάσει στα επίπεδα του 4,5% τις προηγούμενες ημέρες. To spread βρίσκεται στις 142 μονάδες.

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατέγραψαν καθαρές εκροές 6,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 4,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, αλλά τα ασιατικά κεφάλαια εξακολουθούν να καταγράφουν εισροές περίπου 675 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, τα πιο επικίνδυνα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης είχαν εκροές 3,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα, μετά το καθαρό ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επαναφορά

Ο Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America προβλέπει ότι η αγορά των ομολόγων θα ανακάμψει το 2024 όταν τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Μόλις η ύφεση που προεξοφλείται ήδη από τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές «μεταλλαχθεί σε οικονομικά δεδομένα, τα ομόλογα θα αυξηθούν και είναι η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων με την καλύτερη απόδοση το πρώτο εξάμηνο του 2024», έγραψε ο Χάρτνετ σε σημείωμά του.

Καταδικασμένα…

«Καταδικασμένα» να συνεχίσουν το sell off είναι, κατά την Barclays, τα ομόλογα παγκοσμίως, εκτός και αν συμβεί κάτι συνταρακτικό. Όπως ένα sell off στις μετοχές, το οποίο θα οδηγήσει τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, αναζωογονώντας την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Barclays, «δεν υπάρχει ιδανικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές για να πυροδοτήσει ένα ράλι ομολόγων». Επομένως, για να σταματήσουν να πέφτουν, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μόνο σενάριο που μπορεί να τα ευνοήσει είναι εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, μειωθούν απότομα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τελευταίοι τριγμοί στην αγορά ομολόγων έχουν προκληθεί από το νέο αφήγημα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πλέον οι περισσότεροι επενδυτές τιμολογούν ότι οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Federal Reserve, θα κρατήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σενάριο βέβαια μπορεί να αλλάξει, εάν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δείξουν στοιχεία αποδυνάμωσης, ικανά να αλλάξουν το αφήγημα της Fed.

Αλλαγές στο μοτίβο

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τρέχον μοτίβο της αγοράς ομολόγων δεν θυμίζει με τίποτα αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από 18 μήνες, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις αυξήθηκαν καθώς οι τιμές των βραχυπρόθεσμων ομολόγων μειώθηκαν (αυτές κινούνται αντίστροφα.)

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν αυξήθηκαν, προφανώς επειδή οι επενδυτές υπέθεσαν ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη τελικά θα έπεφταν.

Φέτος, ωστόσο, αυτά τα long επιτόκια έχουν εκτιναχθεί, παρόλο που τα short επιτόκια έχουν σταθεροποιηθεί (φαινομενικά επειδή η σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών έχει σχεδόν τελειώσει).

Το δεύτερο βασικό σημείο είναι ότι, ενώ ο ρυθμός πτώσης της τιμής των ομολόγων είναι εκπληκτικός από ιστορικά πρότυπα, το πραγματικό επίπεδο των επιτοκίων δεν είναι. Αντίθετα, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, μια απόδοση του 10ετούς αμερικανικού της τάξης του 4,8% κάποτε θεωρείτο φυσιολογική, αν όχι ευνοϊκή.

Έτσι, αυτό που είναι πιο παράξενο σήμερα, από μακροπρόθεσμη προοπτική, δεν είναι ότι οι αποδόσεις αυξάνονται, αλλά ότι ήταν τόσο χαμηλές την τελευταία δεκαετία. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι η καμπύλη απόδοσης εξακολουθεί να είναι ελαφρώς ανεστραμμένη (δηλαδή οι βραχυπρόθεσμες τιμές είναι υψηλότερες από τις μεγαλύτερες.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities