Περισσότερα από 6 δισ. δολάρια έχασαν φέτος τα hedge funds που στοιχημάτισαν κατά των εταιρειών κρουαζιέρας και των ξενοδοχείων, καθώς -όπως τονίζεται- υποτίμησαν την ανθεκτικότητα των καταναλωτών των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι FT, οι εταιρείες – κολοσσοί της κρουαζιέρας Royal Caribbean και Carnival, ήταν δύο από τις 10 περισσότερο υποτιμημένες εταιρείες στον S&P 500, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των short sellers και υπερδιπλασιάζοντας τελικά την αξία τους.

Ποσό μαμούθ χάνουν τα hedge funds – Ο ρόλος των Big Tech

Καθώς τα hedge funds στοχεύουν να κερδίσουν χρήματα πουλώντας μετοχές και αγοράζοντας τις πίσω σε χαμηλότερη τιμή όταν αυτές υποχωρούν, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Το απότομο ράλι στις γραμμές κρουαζιέρας και σε άλλα καταλύματα διακοπών τους άφησε να καταγράφουν απώλειες ύψους 6,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners.

Η Carnival και η Royal Caribbean απέφεραμ 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές. Την ίδια ώρα η Airbnb, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 70% μέχρι σήμερα, και η Booking.com προκάλεσαν μεγάλες απώλειες.

Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν

Πολλοί αμερικανοί επενδυτές ξεκίνησαν το έτος αναμένοντας μια επικείμενη ύφεση, και προβλέποντας πτώση στους καταναλωτικούς τομείς. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική ενόψει των αυξημένων επιτοκίων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σχετικά με τις πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» – μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Οι γραμμές κρουαζιέρας θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια εύθραυστη οικονομία, καθώς είχαν συσσωρευτεί χρέη ενώ οι στόλοι τους ήταν καθηλωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Το χρέος της Carnival αυξήθηκε από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019 στα 35 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η Norwegian και η Royal Caribbean επέστρεψαν και οι δύο στην κερδοφορία, ενώ η Carnival μείωσε τις απώλειές της κατά 78% σε ετήσια βάση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival, Josh Weinstein, τον Ιούνιο δήλωσε ότι η εταιρεία «βιώνει μια εκπληκτική περίοδο», ενώ η Royal Caribbean τόνισε ότι «ο καταναλωτής της Βόρειας Αμερικής παραμένει απίστευτα δυνατός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή