Να αποτιμήσουν τα πρώτα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου προσπαθούν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με πολλά χαρτοφυλάκια να βλέπουν κάποια μελανά σημεία στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ισραήλ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στην πτωτική τροχιά

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,79% στις 33.895 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,47% στις 4.370 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,01% στις 13.575 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τρεις δείκτες κινούνται θετικά, οδεύοντας στην τρίτη εβδομαδιαία άνοδο. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,9%, ενώ ο Dow σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,7%. Ο Nasdaq κερδίζει μέχρι τώρα 1%.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

JPMorgan Chase και Wells Fargo άνοιξαν την αυλαία των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις μετοχές των δύο να κινούνται ανοδικά κατά 1,1% και 2% αντίστοιχα, αφού ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Επίσης, η μετοχή της Citigroup σημειώνει άλμα 3%, αφού σημείωσε έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, λόγω της σταθερής ανάπτυξης τόσο στους θεσμικούς πελάτες όσο και στην προσωπική τραπεζική.

Ο πόλεμος

Εκτός από τους φόβους για δυνητικά απογοητευτικά κέρδη και μια άλλη πιθανή αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές έχουν επίσης στρέψει τις ανησυχίες τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να απειλήσει την παγκόσμια προσφορά και τις τιμές πετρελαίου. Αλλά η Nancy Tengler, επικεφαλής επενδύσεων στη Laffer Tengler Investments, προειδοποιεί ότι η Wall Street «θα πρέπει να διαχειριστεί κάποιες εταιρείες που θα απογοητεύσουν».

Από τη μεριά του, ο ιδρυτής της Yardeni Research, Ed Yardeni, εκτιμά ότι τα ισχυρά κέρδη του τρίτου τριμήνου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα ράλι στο τέλος του έτους.  «Αυτό που πραγματικά μειώθηκε είναι το περιθώριο κέρδους επειδή οι εταιρείες συμπιέστηκαν, αλλά με κάποιο τρόπο οι εταιρείες αρχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να βελτιώσουν τα μεγέθη τους», είπε.

Σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, η Yardeni πιστεύει επίσης ότι οι εταιρείες τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσαν να είναι ένα καλό στοίχημα, καθώς δεν έχουν τόσο μεγάλο χρέος και επομένως είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους επιτοκίου. «Νομίζω ότι η τεχνολογία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποδειχθεί το ασφαλές καταφύγιο σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street