Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στη διατραπεζική αγορά οικονομική ρευστότητα 20 δισεκατομμυρίων γιουάν (2,59 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos με επταήμερη διάρκεια ωρίμανσης και επιτόκιο 1,8%.

Η κίνηση αυτή, έχει ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Η διαδικασία reverse repos επιτρέπει στην Κεντρική Κινεζική Τράπεζα την αγορά χρεωγράφων από τις εμπορικές τράπεζες με μία συμφωνία για την επαναπώληση τους στο μέλλον.

Aλμα στη διακίνηση κοντέινερ μέσω των κινεζικών λιμανιών

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Σημειώνεται πως η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς «χτυπήθηκε» από την ύφεση που έπληξε τον τεράστιο τομέα των ακινήτων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε αυτήν την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 στο 5% από 5,2%, ενώ διατήρησε μια παγκόσμια πρόβλεψη ανάπτυξης της τάξης του 3% για το έτος. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5% πέρυσι.

Η Κίνα πρόκειται να αναφέρει τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου στις 18 Οκτωβρίου, μαζί με τα στοιχεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επιδίωξε να ενισχύσει το εμπόριο της με περιφερειακούς εταίρους στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και με χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Belt and Road. Το BRI είναι μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η Κίνα με στόχο την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών όπως τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι διαθέτει τρένα σε 217 πόλεις σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα φορτία που μεταφέρθηκαν κατά μήκος αυτών των σιδηροδρομικών γραμμών αντιπροσώπευαν το 8% του εμπορίου Κίνας-ΕΕ το 2022, από 1,5% το 2016, δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι αυτήν την εβδομάδα.

Η Κίνα ισχυρίστηκε επίσης ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές με τις χώρες εταίρους της BRI έφτασαν τα 19,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2013 και 2022, που αντιστοιχεί σε μέση ετήσια αύξηση του εμπορίου κατά 6,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή