Οικονομική ρευστότητα 319 δισεκατομμυρίων γιουάν (41,18 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos με περίοδο ωρίμανσης 14 ημερών και επιτόκιο 1,95% διοχέτευσε στη διατραπεζική αγορά η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χθες Δευτέρα.

Χρυσός: Η Κίνα αλλάζει όσα ξέραμε για την αγορά του πολύτιμου μετάλλου

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας σε σταθερά επίπεδα στο τέλος του μήνα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Η διαδικασία reverse repos επιτρέπει στην κεντρική κινεζική τράπεζα την αγορά χρεωγράφων από τις εμπορικές τράπεζες μέσω της υποβολής προσφορών, υπό τη συμφωνία της μεταπώλησης τους πίσω στις ίδιες τράπεζες στο (άμεσο) μέλλον.

Στήριξη του γιουάν

Στο μεταξύ, Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στηρίζει το γιουάν έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμιών 23 άλλων νομισμάτων —συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του γιεν και της λίρας— με τις ημερήσιες ρυθμίσεις της έναντι αυτών των νομισμάτων από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση ενός επίσημου μετρητή που μετρά την αξία του γιουάν έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ενώ έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στις προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) να στηρίξει το νόμισμα έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί. Το σταθμισμένο καλάθι του εμπορίου έχει κερδίσει περίπου 1,2% από τα τέλη Ιουλίου, ενώ το γιουάν έχει αποδυναμωθεί περίπου 2% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, επιτρέποντας στο γιουάν να αποδυναμωθεί πιο δραστικά σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να αποκομίσει λιγότερο από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε στο Bloomberg η Φιόνα Λιμ, ανώτερη αναλύτρια συναλλάγματος στο Malayan Banking Berhad στη Σιγκαπούρη. Περαιτέρω αδυναμία θα «κόστιζε περισσότερο όσον αφορά την εμπιστοσύνη, τις εκροές κεφαλαίων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή