Ενώ οι νέοι πλούσιοι κάτοικοι φέρνουν φορολογικά έσοδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πόλη, συμβάλλουν επίσης στο υψηλότερο κόστος ζωής, διευρύνοντας το χάσμα του Μιλάνου με την υπόλοιπη Ιταλία, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον υπερδιπλάσιες από εκείνες σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ η ενοικίαση δωματίου στο Μιλάνο είναι κατά ένα τρίτο ακριβότερη από ότι στη Ρώμη.

Μαζί με τους τραπεζίτες που εκτοπίστηκαν από το Brexit, οι πλούσιοι ξένοι έχουν δελεαστεί από γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο δήμαρχος Τζιουζέπε Σάλα, ένας από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής, είπε ότι τα μέτρα ήταν επιτυχή στην προσέλκυση νέων κατοίκων, κάτι που είναι καλό για την οικονομία της πόλης, αλλά ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι οι δισεκατομμυριούχοι που προσελκύονται δεν κατανοούν, κατ’ ανάγκη, την έννοια της κοινότητας, και ενώ τους αρέσει να ζουν στο Μιλάνο δεν αποδίδουν στην πόλη.

Ενιαίος φόρος στα κέρδη από το εξωτερικό

Ο ενιαίος φόρος στα κέρδη από το εξωτερικό είναι παράγοντας προσέλκυσης. Ο αριθμός των ανθρώπων στο Μιλάνο που επωφελούνται από το προνόμιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς λογαριασμούς κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έχει αυξηθεί σταθερά και υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε συνολικά πάνω από 1.300 άτομα. Η ομάδα των δικαιούχων πιθανότατα συνέχισε να αυξάνεται κατά αρκετές εκατοντάδες ετησίως.

Αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί, έχουν αντίκτυπο σε μια πόλη στο μέγεθος του Μιλάνου, η οποία έχει δει τον πληθυσμό της να αυξάνεται σε περίπου 1,4 εκατομμύρια τα τελευταία επτά χρόνια. Και κάθε πλούσιο άτομο προσελκύει και άλλους.

Οι νέοι έποικοι είναι κυρίως εταίροι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με πολλούς ομογενείς Ιταλούς καθώς και άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Κάποιοι μεταφέρουν και επιχειρήσεις στην πόλη.

Παρά την μικρή αύξηση του πληθυσμού, οι τιμές των κατοικιών στο Μιλάνο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 43% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μέσο όρο περίπου 9% για τις ιταλικές μητροπολιτικές πόλεις την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με την Tecnocasa.

Το μέσο ετήσιο ενοίκιο στην περιοχή Brera και στην περιοχή που φιλοξενεί τους οίκους μόδας είναι περίπου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ανακαινισμένα σπίτια, ενώ για την πώληση μπορεί να εκτιναχθεί στα 16.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τη Ζυρίχη, όπου οι φορολογικές ελαφρύνσεις οδήγησαν σε εισροή εταιρειών που μετεγκαταστάθηκαν στον οικονομικό κόμβο και προκάλεσαν άνοδο των τιμών των κατοικιών πολύ πάνω από το Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο Μιλάνο, αρκετές επενδυτικές εταιρείες — συμπεριλαμβανομένων των Andera Partners, Arcmont Asset Management και Certares Management — άνοιξαν γραφεία τα τελευταία χρόνια. Αυτό το είδος εισροής οδήγησε σε νέα διεθνή σχολεία, κοινωνικές λέσχες μόνο για μέλη όπως το Core και σικ εστιατόρια.

Πάνω από τον εμβληματικό ουρανοξύστη Torre Velasca θα ανοίξει το εστιατόριο υψηλής ποιότητας Sushisamba το 2024. Η αλυσίδα διαθέτει περίτεχνα σχεδιασμένους εσωτερικούς χώρους και ιαπωνικά και βραζιλιάνικα πιάτα.

Μαζί με τη Sushisamba, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Sunset Hospitality Group ανοίγει τέσσερις χώρους στο Μιλάνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Γκονζάλεζ στο Bloomberg.

Πλήγμα για τους φοιτητές

Ενώ ο αυξανόμενος πλούτος της πόλης δημιουργεί ευκαιρίες για μερικούς, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το υψηλότερο κόστος ζωής πυροδοτεί εντάσεις με τους λιγότερο τυχερούς.

Ιδιαίτερα πλήγμα έχουν δεχτεί οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για το υψηλό κόστος στέγασης. Από τα τέλη της άνοιξης, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του Μιλάνου διαμαρτύρονται για την έλλειψη οικονομικά προσιτών καταλυμάτων, στήνοντας σκηνές έξω από τις κύριες πανεπιστημιουπόλεις και το Δημαρχείο. Η κρίση των ενοικίων έχει ενταθεί μετά την πανδημία και λόγω του πληθωρισμού.

Το αυξανόμενο κόστος επηρεάζει επίσης τις τοπικές υπηρεσίες. Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μιλάνου Azienda Trasporti Milanesi SpA προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για την απόκτηση άδειας οδήγησης (που στοιχίζει περίπου 2.500 ευρώ) καθώς και μπόνους στέγασης 3.000 ευρώ σε επιλεγμένους υποψηφίους καθώς προσπαθεί να βρει εργαζόμενους.

«Οι ανισότητες στο Μιλάνο είναι σε άνοδο», δήλωσε στο Bloomberg o Λουτσιάνο Γκουαλτζέτι, διευθυντής της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas Ambrosiana. «Το μέσο εισόδημα αυξάνεται, αλλά το ίδιο και ο αριθμός των λεγόμενων φτωχών εργαζομένων».

Ο Σάλα είπε ότι η πόλη έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και επιδιώκει να μειώσει την πίεση προωθώντας την κατασκευή νέων κατοικιών, μειώνοντας τα τέλη για τους κατασκευαστές, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή