Τα μεγάλο ξεπούλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις αγορές ομολόγων, και έχει εκτινάξει σε πολυετή υψηλά τις αποδόσεις, προκαλεί έντονη ανησυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές σε κρατικούς τίτλους είχαν μια μικρή ανακούφιση, καθώς τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα η απόδοση των αμερικανικών τίτλων να υποχωρήσει από το υψηλό 16 ετών.

Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου μειώθηκαν κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα στο 4,63%, παρά τη σύντομη ανάκαμψη την Πέμπτη, όταν τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ δεν είχε υποχωρήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες.

«Ακυβέρνητο καράβι» η αγορά ομολόγων – Έχασε της άγκυρές της, προειδοποιεί ο Ελ -Εριάν

Μετά από ένα μαζικό sell off που καταγράφηκε στην αγορά, κατά το οποίο οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους αναφοράς αυξήθηκαν κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα έξι μηνών, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι διερωτώνται πλέον εάν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κορυφωθεί.

Το βλέμμα στη Fed

Αξιωματούχοι της Federal Reserve με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες, κατέδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, με τον Philip Jefferson, αντιπρόεδρο της Fed, να υποστηρίζει ότι η απότομη άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αναλυτές της Capital Economics πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να μειώνονται «επειδή πιστεύουμε ότι η απογοητευτική ανάπτυξη και ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός θα οδηγήσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο από αυτό που προεξοφλείται σήμερα στις αγορές».

Άλλοι όμως δεν πείθονται.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Florian Ielpo, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής διαχείρισης της Lombard Odier Investment Managers, αναμένει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει στη πλευρά των γερακιών, όσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο και η μείωση των επιτοκίων αποταμίευσης ωθεί προς τα πάνω τα πραγματικά επιτόκια – επιτόκια μετά τον πληθωρισμό.

«Και οι δύο παράγοντες μαζί καθιστούν το 5% για το 10ετές των ΗΠΑ μια σταθερή άγκυρα», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει η άνοδος στις αποδόσεις

Το κόστος δανεισμού του δημοσίου επηρεάζει τα πάντα, από τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για ιδιοκτήτες κατοικιών έως τα επιτόκια δανείων για εταιρείες.

Η ταχύτητα της κατάρρευσης των ομολόγων πυροδότησε συναγερμό στις αγορές μετοχών και οδήγησε το δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών έναντι του ευρώ , της λίρας και του ιαπωνικού γεν.

Οι παγκόσμιες μετοχές έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο την Τετάρτη και το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε ένα καλάθι ευρωπαϊκών εταιρικών junk ομολόγων έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε αυτή τη συγκυρία», υπογράμμισε ο Vikram Aggarwal, διαχειριστής κρατικών ομολόγων στη Jupiter. Και υπογράμμισε ότι τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και οι εταιρικές πιστώσεις καθίστανται ευάλωτα σε μια ενδεχόμενη ύφεση που θα προκληθεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Δυσκολίες για τις κεντρικές τράπεζες

Μια νέα άνοδος του κόστους δανεισμού είναι επίσης πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς σταθμίζουν την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για τον περιορισμό του πληθωρισμού έναντι μιας επιδεινούμενης οικονομικής προοπτικής.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε και με ποια μορφή εμφανίζεται αυτή η επιδείνωση οδηγεί σε περαιτέρω επιπλοκές στις αγορές ομολόγων και συμβάλλει στην εντονότερη πώληση των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Το 10ετές premium στις ΗΠΑ, ένα προσεκτικά παρακολουθούμενο μέτρο της αποζημίωσης που απαιτούν οι επενδυτές για να δανείσουν χρήματα για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έγινε θετικό για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021 και αυξήθηκε πάνω από 70 μονάδες βάσης από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές