Καλύτερα του αναμενομένου ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της JP Morgan για το τρίτο και προτελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως και αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η τράπεζα είναι η πρώτη από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που δημοσιεύει τις οικονομικές της επιδόσεις για το προηγούμενο τρίμηνο.

JP Morgan: Τριπλή επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα έως το τέλος του 2023 – Αναμονή στα ομόλογα

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είθισται όταν οι Big Banks δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους να θεωρείται ως η ανεπίσημη έναρξη των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το εκάστοτε τρίμηνο.

Αναφορικά με τη JP Morgan, το γ΄ τρίμηνο ολοκληρώθηκε με τα έσοδά της αυξημένα κατά 22% και τα κέρδη κατά 35%, παίρνοντας ώθηση από υψηλά επιτόκια και την απόκτηση της περιφερειακής τράπεζας First Republic.Εξαιρουμένων των κερδών από την απόκτηση της First Republic, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 15% και τα κέρδη κατά 24%.

Το μελανό σημείο

Τα καθαρά κέρδη το γ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 13,15 δισ. δολάρια ήτοι 4,33 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 9,74 δισ. δολαρίων ή 3,12 δολάρια η μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,87 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 3,95 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 39,63 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο 30% στα 22,73 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ρεκόρ για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. Τα έσοδα μη προερχόμενα από τόκους, τα οποία προέρχονται από τις προμήθειες που χρεώνει η τράπεζα στις άλλες της δραστηριότητες, αυξήθηκαν κατά 13%, στα 17,15 δισ. δολάρια.

Το μόνο μελανό σημείο στις οικονομικής επιδόσεις της αμερικανικής τράπεζας, ήταν η ελαφρά υποχώρηση των εσόδων από την εταιρική και επενδυτική τραπεζική κατά 2%.

Στήριξη από τα υψηλά επιτόκια

Προς το παρόν, η τράπεζα συνεχίζει να επωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την ώρα που οι μικρότερες τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν τους καταθέτες τους να αναζητήσουν υψηλότερα επιτόκια σε άλλες τράπεζες, η JPMorgan χορήγησε περισσότερα δάνεια, ενώ παράλληλα συγκράτησε τα επιτόκια των καταθέσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις  παραμένουν γενικά υγιείς. Ωστόσο, προειδοποίησε για τα κρατικά ελλείμματα και ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μάχες στο Ισραήλ «μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις», τόνισε.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», ανέφερε στη δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή