Πτωτικά κινούνται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, λόγω των αναφορών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, εάν οριστεί ημερομηνία προεδρικών εκλογών στη χώρα, ενώ οι έμποροι βλέπουν ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τις προμήθειες αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση 79 σεντς ή 0,87% στα 90,10 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 0,53 σεντς ή 0,6% στα 87,16 δολάρια το βαρέλι.

Goldman Sachs: Δεν βλέπει περαιτέρω υποχώρηση του σέκελ- Οι traders τεστάρουν την κεντρική τράπεζα

H συμφωνία  ΗΠΑ- Βενεζουέλας

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας ετοιμάζονταν να υπογράψουν συμφωνία στα Μπαρμπάντος ήδη από την Τρίτη για την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή ανταγωνιστικών, ελεγχόμενων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα το επόμενο έτος.

«Η αναφερόμενη συμφωνία … θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας από τα πολύ χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.

«Όμως ο τομέας απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να επανέλθει η παραγωγή στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μόλις πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ο Τζάκσον. «Και αυτό δεν θα επηρέαζε ουσιαστικά το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά υπάρχουν για το αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας».

Ο πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς

Οι έμποροι ήταν αισιόδοξοι ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας θα παραμείνει περιορισμένος στη Λωρίδα της Γάζας.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 6% την Παρασκευή, ανεβάζοντας το Brent κατά 7,5% την εβδομάδα και το WTI κατά 5,9%.

Η Ρωσία έχει επίσης εισέλθει στη διπλωματική μάχη στη Μέση Ανατολή, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με το Ιράν, το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να συνδύασαν άλλους παράγοντες κινδύνου για να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του ανώτατου ορίου τιμών της G7, που είναι 60 δολάρια το βαρέλι, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά του μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να στερήσει από τη Μόσχα έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities