Από… σαράντα κύματα πέρασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε σε μια ευρεία ζώνη διακύμανσης, με χαμηλό επίσης τζίρο, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών για τις διεθνείς αβεβαιότητες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,35%  στις 1.173,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.177,33 μονάδων (+0,66%) και 1.161,22 μονάδων (-0,72% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,24 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  643,34 χιλ. τεμάχια αξίας 3,90 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 2.867,07 μονάδες, ενώ στο +1,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.907,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,16% στις 926,94 μονάδες.

Πρωταγωνίστρια η μεταβλητότητα

Η αγορά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη μεταβλητότητα που κυριαρχεί λόγω των αυξημένων αβεβαιοτήτων διεθνώς, αλλά με «βοήθεια» από το χαμηλό τζίρο κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις που δέχτηκε και να κρατήσει τα επίπεδα. Η διαφύλαξη της ζώνης του 200αρη ήρθε όμως μεγάλο κόπο, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν, αναβάλλοντας τις όποιες αγοραστικές κινήσεις υπάρχουν, με τα ηνία να βρίσκονται σταθερά στους βραχυπρόθεσμους.

Με ένα τόσο επιβαρυμένο προσκήνιο νέων η επικείμενη αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Υπό άλλες συνθήκες η αγορά θα προεξοφλούσε το ενδεχόμενο της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από ένα δεύτερο οίκο αξιολόγησης όμως τώρα η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο τι γίνεται στο εξωτερικό. Άλλωστε, με το επιχείρημα ότι αν η αγορά πραγματικά προεξοφλούσε άρνηση του S&P να μας αναβαθμίσει, ή/και παράταση με χλιαρό λεκτικό, οι δείκτες δεν θα ευρίσκοντο εδώ, αλλά αισθητά χαμηλότερα.

Όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το volatility πλέον σε υψηλά επίπεδα, και αναμένεται να συνεχιστεί, με αρκετά χαρτοφυλάκια που πούλησαν στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις να περιμένουν να μπουν και πάλι στην αγορά. Κατά τον ίδιο, ο τζίρος φαίνεται ότι χρειάζεται πάνω από 100 εκατ. την ημέρα για να έχουμε ανοδική αγορά ενώ τα τραπεζικά πακέτα θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τζίρο στην αγορά.

Αναφορικά με τις αφορμές αδυναμίας της αγοράς, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει ότι οι περισσότεροι έριξαν το φταίξιμο της πτώσης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρόλα αυτά συνήθως τα μη αναμενόμενα γεγονότα είναι μόνο αφορμές. Την Παρασκευή έχουμε την ανακοίνωση του S&P για την ελληνική οικονομία με την αγορά πλέον να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία πιστεύοντας ότι θα βρει σημαντική προσφορά στον τραπεζικό κλάδο από το ΤΧΣ. Παρόλα αυτά ένα τόσο σημαντικό γεγονός αν έρθει θα συνεχίσει να δίνει θετική χροιά στην ελληνική αγορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα ξεχώρισε με το +3,34% που κατέγραψε, όπως και ο ΟΤΕ με το δικό του +2,64%, μετά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής Μιχάλη Τσαμάζ για τις προθέσεις της Deutsche Telekom. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Εθνική.

Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με βουτιά 3,48%, καθώς εξακολουθεί να επηρεάζεται από την έντονη φημολογία περί πώλησης της, ενώ και ο Σαράντης έχασε 3,16%, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Aegean, Coca Cola, Τιτάν, Jumbo και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή έκλεισα οι Βιοχάλκο και Quest.

Στο επίκεντρο και το δικαίωμα της Ιντραλότ, το οποίο ανήλθε στα 4 λεπτά του ευρώ μετά από άνοδο 33,3% και άνω των 4,1 εκατ. τεμαχίων σε όγκο. Η μετοχή της εισηγμένης έκλεισε με κέρδη 3,17%, διακινώντας μάλιστα 766 χιλ. τεμάχια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών