Με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στο μέτωπο Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και με αρκετή επιφυλακτικότητα για τα στοιχεία που αναμένονται εντός της εβδομάδας για την πορεία της οικονομίας, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και μεταβλητότητας, αλλά με θετικά πρόσημα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε το θετικό πρόσημο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 7.630 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 15.237 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 7.022 μονάδες.

Με το βλέμμα στη Γάζα

Οι αγορές παρακολούθησαν στενά τι θα συμβεί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έλαβαν ειδοποίηση για να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα και να μετακινηθούν στα , αλλά η εντολή και η προθεσμία επικρίθηκαν έντονα από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη βόρεια Γάζα, αλλά το ταξίδι είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Τα αποθέματα νερού, τροφίμων, ρεύματος και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.

Στο επίκεντρο παρέμειναν επίσης οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναμένονται εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο πληθωρισμός

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, η οικονομική επέκταση αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 0,7% το επόμενο έτος μετά από 0,5% το 2023, έδειξε η δημοσκόπηση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England, Huw Pill, παραδέχτηκε ότι ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%, δεν έχει επιτεχθεί στη βρετανική οικονομία. «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να επιστρέψουμε στο 2%. Και μάλλον έχουμε δουλειά να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι όταν το επαναφέρουμε στο 2%, θα το κάνουμε με τρόπο βιώσιμο», δήλωσε ο Pill.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Τον ίδιο μήνα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.

Στην Ευρωζώνη οι εξαγωγές ανήλθαν σε 221,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 3,9% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές στην περιοχή μειώθηκαν κατά 24,6% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 214,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές