Η «παράλυση» που επέδειξαν οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί ηγέτες σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύει τις βαθιές γεωπολιτικές ρωγμές που διχάζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αρχική συμφωνία σχετικά με τα νέα σχέδια χρηματοδότησης.

Η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τη στιγμή που ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι έφταναν στο Μαρόκο για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανατρέποντας το προσεκτικά σχεδιασμένο σενάριο των συναντήσεων, με την ατζέντα να εστιάζει στους νέους πόρους χρηματοδότησης και στα βήματα για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις αρχική της ομιλία παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα σύγκρουση. Αργότερα, καθώς αυξάνονταν τα αντίποινα του Ισραήλ, έκανε κάποιες αναφορές, περιγράφοντάς την αρχικά ως ανθρώπινη τραγωδία και μία «αόριστη πηγή οικονομικής αβεβαιότητας».

Η Βαβέλ του ΔΝΤ – Γιατί επιμένουν να διαφωνούν…

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, σε ιδιωτικές συνομιλίες στο Μαρόκο, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας ήταν στο επίκεντρο.

«Μπροστά σε ένα μεγάλο παγκόσμιο σοκ όπως αυτό που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, αυτοί οι θεσμοί είναι ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε γι’ αυτό, γι’ αυτό δεν μιλούν καν γι’ αυτό», σχολίασε η Rachel Nadelman, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Λογοδοσίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, η οποία παρακολούθησε την κοινωνία των πολιτών και επίσημες εκδηλώσεις στις συναντήσεις.

Η αδυναμία απάντησης επεκτάθηκε στις δηλώσεις του προέδρου που εκδόθηκαν από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών και τις διευθύνουσες επιτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας , οι οποίες δεν αναφέρουν καν τη σύγκρουση.

Αυτά τα όργανα δεν μπόρεσαν και πάλι να εκδώσουν κοινά ανακοινωθέντα, αντανακλώντας τις εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις διαμάχες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό πολεμούν για τη γλώσσα των ανακοινώσεων.

Ένας αξιωματούχος της G20 είπε στο Reuters,  ότι η ομάδα είναι διχασμένη εδώ και δύο δύο χρόνια από τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενη – σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί συναίνεση», είπε ο αξιωματούχος.

Ρητορική και οράματα

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα αναγνώρισε την Κυριακή ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, μαζί με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις μάχες στην Αφρική, «ρίχνουν μεγάλες σκιές» στα επιτεύγματα της συνάντησης και προσθέτουν στις οικονομικές προκλήσεις.

«Ξέρετε, χωρίς ειρήνη, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αποκτήσουν σταθερότητα, ανάπτυξη, να φροντίσουν τα παιδιά τους, να βρουν δουλειά», είπε.

Το διοικητικό όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε μια νέα δήλωση περιγράφοντας το όραμά του «να δημιουργηθεί ένας κόσμος χωρίς φτώχεια σε έναν βιώσιμο πλανήτη», για να ενσωματώσει τη νέα αποστολή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και των ευάλωτων κρατών, μαζί με νέα βήματα για την επέκταση του δανεισμού.

Η διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ συμφώνησε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ποσοστώσεων μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για να το κάνει χωρίς να προσαρμόσει τη μετοχική της δομή για να δώσει στην Κίνα περισσότερες ψήφους, ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος συγκέντρωσης κεφαλαίων 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το καταπιστευματικό ταμείο των φτωχών χωρών.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Τζος Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που διευθύνει το Κέντρο Γεωοικονομικής του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Εάν αυτοί οι θεσμοί πρόκειται να είναι νόμιμοι και κατάλληλοι για του σκοπούς τους για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε γεωπολιτικές κρίσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο», είπε στο Reuters.

«Τα γεωπολιτικά σοκ είναι οικονομικά σοκ τώρα και τα οικονομικά σοκ είναι γεωπολιτικά – και αυτοί προσπαθούν να τα αποσυνδέσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή