Με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά για μία ακόμα ημέρα, με τον Brent να διατηρείται σταθερά πάνω από τα 90 δολ. ανά βαρέλι..

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έφτασαν στο νέο πρόσφατο υψηλό των 91,20 δολαρίων τη Δευτέρα πριν υποχωρήσουν ελαφρά στα 90,84 δολάρια, μετά την άνοδο 5,7% της Παρασκευής.

Ισραήλ: Εβδομάδα θρίλερ για τις τιμές του αργού και των καυσίμων

«Η κατάσταση είναι δυναμική και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Παρασκευή είναι αδικαιολόγητη, αλλά υπήρξαν θύλακες θετικών ειδήσεων», έγραψε σε σημείωμα ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone.

«Οι αγορές κινδύνου και ενέργειας θα αναζητήσουν πρωτοσέλιδα και ενέργειες από Ιρανούς αξιωματούχους που έχουν δηλώσει ότι έχουν καθήκον να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Το Ιράν και το ράλι του αργού

Το ξαφνικό ράλι της Παρασκευής έγινε αισθητό μετά από δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+, ότι μπορεί να υπάρξει και νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται ο Λίβανος με δυνάμεις της Χεζμπολάχ οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη. Αυτό ήταν αρκετό για να καταγραφεί ημερήσια άνοδος στις τιμές που ξεπέρασε το 5,5% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις αυτές, εκτός από το τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό κόστος λόγω του πολέμου, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους καταναλωτές αφού μετά την Ουκρανία δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για νέο άλμα στο κόστος της ενέργειας. Με το χειμώνα να πλησιάζει η ζήτηση για καύσιμα και ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει να αυξάνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities