Σημαντική εβδομάδα ξεκινά για το πετρέλαιο καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ αρχίζουν να προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στις αγορές. Το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ την τελευταία ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας κατέγραψε τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, φτάνοντας ακόμη και στα επίπεδα των 91 δολαρίων το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Η ολική επαναφορά και οι προοπτικές του κλάδου στις ΗΠΑ

Το Ιράν και το ράλι του αργού

Το ξαφνικό ράλι της Παρασκευής έγινε αισθητό μετά από δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+, ότι μπορεί να υπάρξει και νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται ο Λίβανος με δυνάμεις της Χεζμπολάχ οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη. Αυτό ήταν αρκετό για να καταγραφεί ημερήσια άνοδος στις τιμές που ξεπέρασε το 5,5% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις αυτές, εκτός από το τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό κόστος λόγω του πολέμου, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους καταναλωτές αφού μετά την Ουκρανία δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για νέο άλμα στο κόστος της ενέργειας. Με το χειμώνα να πλησιάζει η ζήτηση για καύσιμα και ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει να αυξάνεται.

Τα καύσιμα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανοίξει στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι καθώς οι εταιρείες πετρελαιοειδών κάνουν εκπτώσεις για αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες προσφέροντας μεταξύ άλλων κι άτοκες δόσεις, ρίχνοντας την τιμή στα 1,31 ευρώ το λίτρο. Όμως με τυχόν ανοδικές διεθνείς τιμές πετρελαίου υπάρχει ο κίνδυνος για άμεσες ανατιμήσεις. Στο μέτωπο της αμόλυβδης οι μέσες πανελλήνιες τιμές βρίσκονται ήδη στο 1,9 ευρώ το λίτρο, έχοντας υποχωρήσει από τα 2+ ευρώ το λίτρο που ήταν πριν από λίγες μόνο ημέρες. Στο πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Αυξομειώσεις στις τιμές

Την περασμένη Δευτέρα, οι τιμές είχαν αυξηθεί σημαντικά στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Όμως στις επόμενες συνεδριάσεις είχε επέλθει σχετική ισορροπία καθώς παράγοντες των διεθνών αγορών έλεγαν ότι δεν βλέπουν άμεσους κινδύνους για την παραγωγή μαύρου χρυσού. Την Παρασκευή καταγράφηκε νέα εκτίναξη των τιμών όταν το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, οι μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη θα μπορούσαν να ανοίξουν νέο μέτωπο στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Ήδη όλοι περιμένουν κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη χερσαία επίθεση από τον ισραηλινό στρατό ο οποίος ζήτησε την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Τώρα οι αγορές συμβολαίων προμήθειας πετρελαίου είδαν μια νέα ανοδική που δείχνει ότι οι επενδυτές αντισταθμίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου των τιμών, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Οι αγορές ουσιαστικά προσπαθούν να τιμολογήσουν το ενδεχόμενο να μπει και το Ιράν στον πόλεμο, το οποίο ήδη παρέχει όπλα και χρήματα στη Χαμάς, κάτι που θα σήμαινε κάθετη αύξηση των κινδύνων για να υπάρξουν προβλήματα στις ροές πετρελαίου.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ έχει αποφασίσει –πριν τα γεγονότα στο Ισραήλ- μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να πωλείται πιο ακριβά ο μαύρος χρυσός. Επίσης η αγορά έχει επηρεαστεί και από την επιβολή κυρώσεων της Δύσης στις ρωσικές ροές πετρελαίου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια