Ιστορικά υψηλά άγγιξε στις 12 Οκτωβρίου 2023 η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με τα 13,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως να σηματοδοτούν την πλήρη εξάλειψη των απωλειών της εποχής του κορωνοϊού.

Πετρέλαιο: Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και η κρίση του 1973 – Διδάγματα από το παρελθόν

Όπως σημειώνει το CNBC, η είδηση ​​ήρθε μια μέρα μετά τη συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Exxon Mobil και και της Pioneer Natural Resources, που καθιστά τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό κυρίαρχο στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ.

Η μεγάλη κίνηση των μετοχών του ενεργειακού τομέα το 2021 και το 2022 σηματοδότησε κυρίως την ανάκαμψη από μια καταστροφική δεκαετία για τη Big Oil, κατά την οποία χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια μετρητών σε μη κερδοφόρες γεωτρήσεις με τη μέθοδο του fracking. Ακολούθησε μια πορεία ενοποίησης που ήταν καλή για τα κέρδη των εταιρειών, τα μερίσματα και τις αποδόσεις των μετόχων.

Η επαναφορά

Τι οδήγησε λοιπόν στην επαναφορά της Big Oil;

Αφενός, η ανανεωμένη ζήτηση για πετρέλαιο κατά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα lockdown για τον κορωνοϊό και οι υψηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού, παράγοντες που οδήγησαν σε ανανέωση του ενδιαφέροντος τον επενδυτών για τον κλάδο του πετρελαίου. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής στις ΗΠΑ εντοπίζεται κυρίως σε συγκεκριμένες πολιτείες όπως το Τέξας, όπου οι χαλαρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και η καλή διασύνδεση με το δίκτυο αγωγών οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων.

Η ενίσχυση των εσόδων δίνει τη δυνατότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες να ξοδεύουν τα ενισχυμένα έσοδά τους σε αυξημένα μερίσματα και επαναγορά μετοχών.

Παράλληλα συμφωνίες όπως η πρόσφατη για εξαγορά της Pioneer από την Exxon Mobil θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της αποδοτικότητας των υπαρχόντων κοιτασμάτων.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μερική ενίσχυση των εγχώριων έναντι των διεθνών παραγωγικών δραστηριοτήτων των ενεργειακών κολοσσών – πολύ περισσότερο όσο ο παράγοντας ασφάλεια κατατάσσεται ολοένα και υψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων τους.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου – παρά μόνο εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, και παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες ανοδικές τάσεις, μακροπρόθεσμα οι πετρελαϊκές εταιρείες θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη συνολική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση θα κορυφωθεί το 2030, και κατόπιν θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ακόμα και τότε όμως το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται σε άλλους τομείς πλην της ενέργειας, όπως στη χημική βιομηχανία ή τα πλαστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια