Η γερμανική λέξη «Fürst» σημαίνει «ο πρώτος» και χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον ηγεμόνα καθώς και τον κάτοχο ενός πριγκιπικού τίτλου, κατά τρόπο αντίστοιχο με το λατινικό princeps. Αυτή η λέξη επιλέχθηκε από την Aggregate Holdings σαν έμπνευση ενός από τα πλέον μεγαλεπήβολα έργα της στο Βερολίνο. Ένα πρότζεκτ που θα υπερείχε όλων των υπολοίπων.

Άλλωστε πριν από μόλις δύο χρόνια, η αγορά του έργου Fuerst στο Βερολίνο της Aggregate Holdings, ένα σχέδιο για τη δημιουργία χώρου δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών στο πολυσύχναστο Kurfuerstendamm, ήταν μια δήλωση μεγαλειώδους φιλοδοξίας. Πλέον είναι απλώς η απόδειξη της κατάστασης πολιορκίας στην οποία βρίσκεται ο Γερμανός κατασκευαστής ακινήτων.

Στάχτη… τα πράσινα σχέδια – Η Γερμανία επιστρατεύει εργοστάσια λιγνίτη για να ζεσταθεί

Οι ανώτεροι πιστωτές του έργου, συμπεριλαμβανομένου του λονδρέζικου fund Fidera Group, υποστηρίζουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους για ένα από τα εναπομείναντα κοσμήματα σε ένα συρρικνούμενο χαρτοφυλάκιο της Aggregate που κάποτε διέθετε περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν νέοι πλειοψηφικοί μέτοχοι και μόνο οι ανώτεροι δανειστές θα έμεναν λίγο πολύ αλώβητοι.

Παράλληλα, μια ομάδα χαμηλότερων πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής τράπεζας J Safra Sarasin, προσπαθεί να ωθήσει το μεγάλο έργο σε πτώχευση. Τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου θα αποφανθούν την Παρασκευή εάν τελικά η ελβετική τράπεζα τα κατάφερε.

Χρέος και κόστος κατασκευής

Το υψηλό κόστος κατασκευής και οι πληρωμές του χρέους έχουν αφήσει την Aggregate – της οποίας η πλειοψηφία ανήκει στον Αυστριακό επενδυτή Guenther Walcher και διευθύνεται από τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Cevdet Caner – με ελλείψεις στον προϋπολογισμό και σταμάτησαν τις οικοδομικές εργασίες.

Οι εργασίες στο εργοτάξιο του Βερολίνου, που πρόκειται να περιλαμβάνει γραφεία, ξενοδοχείο και καταστήματα και επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, συμπυκνώνουν τη θεαματική άνθηση και κατάρρευση στη γερμανική αγορά ακινήτων, όπου μια μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων έχει δώσει τη θέση της σε 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το έργο Fuerst αγοράστηκε από μια θυγατρική της Vivion Investments Sarl του Ισραηλινού μεγιστάνα Amir Dayan για περίπου 540 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 και πουλήθηκε στην Aggregate μόλις 18 μήνες αργότερα για περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, με τη διευκόλυνση μιας σύνθετης χρηματοδότησης που διευθετήθηκε από την Corestate Bank. Αποτιμήθηκε περίπου στο μισό από αυτό το ποσό τον Ιούνιο, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.

Η μάχη αναχρηματοδότησης δείχνει επίσης πώς οι πιστωτές «βγάζουν τα γάντια τους» καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν τις ζημίες από την παγκόσμια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Η Safra Sarasin, ένα τραπεζικό ίδρυμα μειωμένης εξασφάλισης του οποίου οι απαιτήσεις κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή υποβάθμιση από την προτεινόμενη αναδιάρθρωση χρέους, υποβάλλει αιτήσεις κατά εταιρειών που συνδέονται με το έργο Fuerst στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Άλλοι δανειστές, πιο πίσω στην ουρά αποπληρωμής, έχουν παρόμοια προβλήματα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιτυχία οποιουδήποτε έργου επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω μιας αρμονικής συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Safra Sarasin.

Εκτός από τη Fidera, στους ανώτερους δανειστές του έργου συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο σύστημα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης του δημόσιου τομέα της Γερμανίας, το Versorgungsanstalt des Bundes und der Laender. «Η τρέχουσα πρόταση περιλαμβάνει τη Fidera και άλλους ανώτερους πιστωτές που επενδύουν σημαντικούς πόρους και κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων νέων χρημάτων, για να ολοκληρώσουν την κατασκευή», δήλωσε εκπρόσωπος της Fidera. «Προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης».

Ο κατήφορος

Η εξαγορά του έργου Fuerst τον Ιούνιο του 2021 ήρθε στο υψηλότερο σημείο για την Aggregate. Λίγο αργότερα συγκλονίστηκε από μια έκθεση για την Adler Group, μια άλλη γερμανική εταιρεία ακινήτων, στην οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ο Caner είναι αντικείμενο γερμανικής έρευνας σχετικά με ψευδή λογιστική στην Adler.

Η έκθεση, μαζί με μια καταγγελία πληροφοριοδότη προς τους δανειστές της Adler, ήταν η αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων που περιελάμβανε την αποκάλυψη του χαρτοφυλακίου της Aggregate, με τους πιστωτές να διεκδικούν εμβληματικά έργα στο Βερολίνο και την Πορτογαλία και την εταιρεία να αναγκάζεται να εγκαταλείψει μερίδια σε πολλά ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς αγωνιζόταν να συγκεντρώσει μετρητά.

Το συνολικό ενεργητικό της Aggregate είχε ήδη μειωθεί στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ακόμη και πριν από την είσοδο των πιστωτών, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποστηρίζεται από τους περισσότερους ανώτερους πιστωτές, η Fuerst θα λάβει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ νέας χρηματοδότησης, με τους συγκεκριμένους δανειστές να μπορούν να συμμετέχουν. Από την υφιστάμενη κεφαλαιακή διάρθρωση θα παραμείνει μόνο το βασικό χρέος, με παράταση των λήξεων, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του έργου επέλεξε να θεσπίσει την αναδιάρθρωση σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο «για να επιτύχει αυτούς τους στόχους εντός του απαραίτητου σύντομου χρονικού πλαισίου», ανέφερε η δήλωση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δικαστές γνωρίζουν καλά έναν νομικό μηχανισμό που ονομάζεται «διαταξική καταστολή», ο οποίος μπορεί να αφήσει τέτοιες προτάσεις να προχωρήσουν ακόμη και αν μια ομάδα πιστωτών διαφωνεί.

«Αυτό το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί στη Γερμανία, όχι από τα βρετανικά δικαστήρια», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Safra Sarasin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή