Με σειρά προκλήσεων, που επηρέασαν αρνητικά την πορεία της στο πρώτο εξάμηνο φέτος, βρέθηκε αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα όλοι οι οικονομικοί δείκτες που την αφορούν να ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Αυτά αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX.

Κεντρική Μακεδονία: Εξαγωγές άνω των 5 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας

Έτσι, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, οι επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας «είδαν» στο πρώτο εξάμηνο φέτος στασιμότητα της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση εκτός της Ευρώπης. Στο μεταξύ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ, εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Ευρώπη.

Μείωση παραγωγής

Ως αποτέλεσμα των προαναφερομένων, η παραγωγή στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου 2023 σημείωσε μείωση 8,8% στην κλωστοϋφαντουργία και 0,3% στην ένδυση, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να παρουσιάζει κάμψη 2,9 %, αλλά άνοδο 4,5% αντίστοιχα.

Πτώση 3,2% στην ένδυση και 3,6% στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσίασαν μετά από χρόνια εξαγωγές, ενώ η μείωση της κατανάλωση στην Ευρώπη οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών, με μείωση 15,6% και 15,7% αντίστοιχα. Με ρυθμό +5,6% στην ένδυση και +5,9% στην κλωστοϋφαντουργία «έτρεξε» στο πρώτο εξάμηνο φέτος το κόστος παραγωγής την Ευρώπη, ενώ όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ, στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, «οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση και η μεγαλύτερη καταγράφηκε στην κλωστοϋφαντουργία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις