Τα αυτοκίνητα δεν θα ξεκινήσουν να βγαίνουν από τη γραμμή συναρμολόγησης στο “Metaplant” που χτίζει η Hyundai Motor Co. στην κομητεία Bryan της Τζόρτζια, για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο. Αλλά το 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργο κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών μισή ώρα δυτικά της Σαβάνας έχει ήδη εξάψει την φαντασία των περίοικων.

Μια φήμη φέτος το καλοκαίρι ήταν ότι η Hyundai σχεδίαζε να αγοράσει το τοπικό γήπεδο γκολφ για να το μετατρέψει σε κατοικίες για μερικούς από τους 8.500 εργαζομένους του εργοστασίου, ή για να το χρησιμοποιήσουν για αναψυχή. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές στην περιοχή επιδιώκουν να μετατρέψουν τα χωράφια σόγιας σε αστικές υποδιαιρέσεις, λένε τοπικοί κτηματομεσίτες, αν και για την ώρα εμποδίζονται από ανεπαρκή υδροδότηση και αποχέτευσης.

Σε όλες τις ΗΠΑ, οι δαπάνες για την κατασκευή μεταποιητικών εγκαταστάσεων έφτασαν τα 198 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αύξηση σχεδόν 66% από το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα τη δεκαετία του 1950.

Ο οργασμός δραστηριότητας τροφοδοτείται από δύο νόμους που ενέκρινε το Κογκρέσο πέρυσι, οι οποίοι μαζί προσφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις, φορολογικές εκπτώσεις και άλλα κίνητρα για την ώθηση της κατασκευής εργοστασίων τσιπ και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και εξαρτημάτων.

Προσπάθειες να φτάσουν την Κίνα

Αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να φτάσει την Κίνα σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών και να ανακτήσει την ηγετική θέση στους ημιαγωγούς, μια βιομηχανία στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ.

Η άνθηση των εργοστασίων της Αμερικής υπόσχεται να φέρει επενδύσεις και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε περιοχές που διψάνε γι’ αυτές. Αλλά μαζί με τις μπουλντόζες και τους εργάτες έρχονται και οι ανησυχίες για το αν υπάρχει επαρκής υποδομή για την υποστήριξη των νέων εργοστασίων και οι ανησυχίες για τον μεταβαλλόμενο ιστό των γύρω κοινοτήτων.

Η Τζόρτζια είναι από τα μέρη που καρπώνονται τα πλείστα από την βιομηχανική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς η πολιτεία και οι τοπικές κυβερνήσεις επιβάλλουν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις, δωρεάν γη και άλλα προνόμια για να προσελκύσουν βιομηχανικές θέσεις εργασίας. Ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ αποκάλεσε το εργοστάσιο της Hyundai στην Κομητεία Μπράιαν τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Τζόρτζια.

Η startup EV Rivian Automotive Inc. ξοδεύει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εργοστάσιο 45 μίλια ανατολικά της Ατλάντα που υποτίθεται ότι θα απασχολεί 7.500 εργαζομένους μέχρι το 2028. Και υπάρχει το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των προμηθευτών αυτοκινήτων και άλλων επιχειρήσεων που μετακινούνται στην Πολιτεία για να εξυπηρετήσουν τους κατασκευαστές που μετακινούνται εκεί.

Υστέρηση στην ηλεκτροκίνηση

Οι ΗΠΑ υστερούν πολύ σε σχέση με άλλες μεγάλες αγορές όσον αφορά την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων: Τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί με τα υβριδικά αποτελούσαν λίγο λιγότερο από το 9% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το 27% στην Κίνα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Τώρα η ζήτηση των ΗΠΑ κλονίζεται από την εισαγωγή ομοσπονδιακών εκπτώσεων φόρου έως και $ 7.500 για αγορές ή μισθώσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων, που διατίθενται μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Για να επωφεληθούν από τα φορολογικά κίνητρα, που έχουν προγραμματιστεί να επεκταθούν μέχρι το τέλος του 2032, αλλά κινδυνεύουν να καταργηθούν εάν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι προλάβουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν εργοστάσια στις ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από θεμελίωση στα εγκαίνια σε χρόνο ρεκόρ. Για να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα για την Hyundai, η πολιτεία και οι δήμοι συνεισφέρουν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις, απαλλαγές από τους φόρους επί των πωλήσεων και οδικά έργα.

Οι φιλοδοξίες της Hyundai και της συνεργαζόμενης LG Energy Solution Ltd. θα επιβαρύνουν τους τοπικούς πόρους υδάτων, τη δεξαμενή εργαζομένων και πολλά άλλα. Εκτιμάται ότι το Hyundai Metaplant θα υποστηρίξει συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας, μόλις τις μισές στην ίδια την εγκατάσταση, 5.000 περισσότερες σε προμηθευτές αυτοκινήτων και αρκετές χιλιάδες ακόμη σε επιχειρήσεις για να τις εξυπηρετήσουν. Όλα αυτά ισοδυναμούν με το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της περιοχής της Σαβάνας.

Κάποιες κομητείες έχουν συγκεντρώσει πόρους για την κατασκευή μιας τεράστιας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων εν αναμονή της άφιξης της μονάδας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην κομητεία Bryan, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 48.000 κατοίκων, πατούν τα φρένα σε άλλες εξελίξεις, ώστε να μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τις ανάγκες σε υποδομές. Μετά από μια έκρηξη των αιτήσεων για την αναδιάταξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων κοντά στην τοποθεσία του εργοστασίου για να καταστεί δυνατή η κατασκευή αποθηκών και συγκροτημάτων κατοικιών για πολλές οικογένειες, οι επίτροποι ψήφισαν τη θέσπιση προσωρινού μορατόριουμ για τις εγκρίσεις

Ακόμα κι αν ένα μεγάλο μερίδιο του μελλοντικού εργατικού δυναμικού της Hyundai καταλήξει να μετακινείται, το Pembroke και άλλες κοντινές πόλεις πιθανότατα θα δουν τους κεντρικούς δρόμους τους να μεταμορφώνονται μόλις ανοίξει η εγκατάσταση. Αυτό συνέβη στο Γουέστ Πόιντ της Τζόρτζια, μια πόλη 3.700 κατοίκων που συνορεύει με την Αλαμπάμα, όπου η Kia άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ το 2009. Στην περιοχή κάποτε υπήρχαν πολλά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, αλλά παρήκμασαν τις δεκαετίες του 1980 και του ’90 καθώς οι θέσεις εργασίας μετακινήθηκαν στο εξωτερικό.

Ο δήμαρχος Στιβ Τραμέλ είπε στην Bloomberg ότι η πόλη δεν είδε ποτέ τις νέες κατοικίες που περίμενε, επειδή οι κατασκευαστές θεώρησαν πιο προσοδοφόρο να χτίσουν πιο ακριβά σπίτια πιο κοντά στην Ατλάντα. Ωστόσο, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά στο εργοστάσιο της Kia και στους προμηθευτές του και «το κέντρο της πόλης μας ανθεί», λέει.

Οι επωφελούμενοι του αμερικανικού Νότου

Η Τζόρτζια, μαζί με το Τενεσί και τις Καρολίνες, είναι μέρος μιας νέας ζώνης EV και μπαταριών που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ. Αλλά η μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε οχήματα μηδενικών εκπομπών τραβάει επίσης επενδύσεις στην αποκαλούμενη ζώνη σκουριάς. Στην κομητεία Fayette του Οχάιο, σε μια βιομηχανική τοποθεσία που περιβάλλεται από σόγια και καλαμπόκι, η Honda Motor Co. και η LG Energy Solution ξοδεύουν έως και 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου που πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή σε δύο χρόνια.

Αν και η κομητεία είχε περάσει δύο δεκαετίες προσπαθώντας ανεπιτυχώς να δελεάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο, το τελευταίο έτος έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από εταιρείες αυτοκινήτων που αναζητούν τοποθεσίες για εργοστάσια.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εργαζόμενοι θα μετακομίσουν στην περιοχή αντί να μετακινούνται από τις κοντινές πόλεις Σινσινάτι, Κολόμπους και Ντέιτον που απέχουν λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο.

Οι αγρότες είναι επιφυλακτικοί με τις αλλαγές και πολλοί δεν βλέπουν τον λόγο να έχεις είτε βιομηχανία, είτε γεωργία, και όχι και τα δύο.

Η Honda άνοιξε ένα εργοστάσιο μοτοσυκλετών στην κομητεία Union το 1979, την πρώτη της εισβολή στην κατασκευή στις ΗΠΑ, και πρόσθεσε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων το 1982. Η μακρά παρουσία της Honda στο Οχάιο, όπου διαθέτει συνολικά πέντε εγκαταστάσεις, την βοήθησε να εξασφαλίσει κρατικά κίνητρα 156 εκατομμυρίων δολαρίων για το νέο εργοστάσιο μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων για αναβαθμίσεις διαχείρισης υδάτων και μεταφορών, συν 237 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις από την ιδιωτική οικονομική οντότητα του Οχάιο . Αυτό ωχριά μπροστά στα προνόμια των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν οι κρατικές αρχές στην Intel Corp., η οποία μετατρέπει μια περιοχή ανατολικά του Κολόμπους σε τεράστιο κόμβο για την κατασκευή ημιαγωγών.

Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται ακόμη

Η Honda και οι θυγατρικές της απασχολούν περίπου 8.000 στην κομητεία Union. Και ο πληθυσμός της κομητείας αυξάνεται σταθερά από τότε που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εγκαταστάθηκε εκεί, από 29.400 το 1979 σε σχεδόν 67.000 σήμερα. Η περιοχή φιλοξενεί εταιρείες από εννέα χώρες, οι οποίες συνολικά απασχολούν σχεδόν το 40% των εργαζομένων εκεί.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στα νέα εργοστάσια στο Οχάιο και σε άλλες πιθανές πολιτείες που θα μετατραπούν σε κέρδη στις εκλογές του 2024. Καθώς όμως η κομητεία Fayette ψήφισε 75% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Μπάιντεν το 2020 είναι αμφίβολο ότι η ανάπτυξη της Honda-LG θα αναγκάσει τους πιστούς Ρεπουμπλικάνους της περιοχής να αλλαξοπιστήσουν.

Ένας απολογισμός ιδιωτικών επενδύσεων του Λευκού Οίκου που ανακοινώθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν δείχνει δεσμεύσεις 139 δισεκατομμυρίων δολαρίων για EV και μπαταρίες σε εθνικό επίπεδο και 231 δισεκατομμύρια δολάρια για ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά. Εάν οι κοινότητες δεν βλέπουν ακόμη τα οφέλη, είναι επειδή πολλά από τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια κατασκευής, δήλωσε στο Bloomberg Businessweek η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ κατά τη διάρκεια τελετής θεμελίωσης τον Αύγουστο για μια επέκταση 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στο Λάνκαστερ του Οχάιο — ένα έργο που έγινε δυνατό με 82 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά, ότι δεν μιλούν μόνο οι πολιτικοί, αλλά ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα στις κοινότητές τους», είπε η Γκράνχολμ. «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς, γιατί ο κόσμος δεν το έχει δει ακόμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green