Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, αναμένεται να παρουσιάσει πτώση έως και 30% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αλλά οι αναλυτές προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος καθώς ο κλάδος των τσιπ αναδύεται από την τρέχουσα ύφεση.

Η πιθανή μείωση των κερδών αντικατοπτρίζει επίσης μια ισχυρή περυσινή απόδοση, όταν η εταιρεία εξακολουθούσε να κινείται ψηλά από τη σταθεροποιημένη ζήτηση μετά την πανδημία.

Γιατί τα μικροτσιπ βρίσκονται και πάλι στη δίνη του κυκλώνα

Πιο αναλυτικά, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο πρόκειται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με πτώση κερδών. Τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της TSMC, μειωμένα κατά 20% από πέρυσι και περίπου στο μέσο του εύρους προβλέψεων της εταιρείας.

Η παγκόσμια ζήτηση για ημιαγωγούς άρχισε να αποδυναμώνεται το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά οι αναλυτές λένε ότι τα αποθέματα των κατασκευαστών smartphone και υπολογιστών εξαντλούνται και η ζήτηση λόγω της ανάγκης ανανέωσης του αποθέματος αναμένεται να αυξηθεί.

Δεδομένου αυτού, μεγάλο μέρος της προσοχής της Πέμπτης θα είναι στις προοπτικές της TSMC για το τέταρτο τρίμηνο και έπειτα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley έχουν προβλέψει αύξηση εσόδων 10% για το δ’ τρίμηνο, αλλά ανέφεραν επίσης σε ένα ενημερωτικό σημείωμα ότι «η καθοδήγηση μπορεί να εκπλήξει ανοδικά», αναφέροντας ως έναν παράγοντα την ισχυρή ζήτηση για τσιπ υψηλών προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης συνέβαλε στην άνοδο της τιμής των μετοχών της εταιρείας με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία της Ασίας, με τη μετοχή της TSMC που είναι εισηγμένη στην Ταϊπέι να έχει σημειώσει άνοδο 23% μέχρι στιγμής φέτος.

Πηγές του Reuters ανέφεραν, ωστόσο, ότι η TSMC ήταν νευρική σχετικά με τη ζήτηση των πελατών και είπε στους μεγάλους προμηθευτές της να καθυστερήσουν την παράδοση εξοπλισμού κατασκευής μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας, αν και πρόσθεσαν ότι οι προμηθευτές αναμένουν ότι η καθυστέρηση θα είναι βραχυπρόθεσμη.

Η Fubon Securities αναμένει αργή έναρξη του επόμενου έτους για την TSMC, με ανάπτυξη 10% το πρώτο τρίμηνο, προβλέποντας ακυρώσεις εντολών προς το τέλος του έτους και ήπια ανανέωση της ζήτησης. Ειδικότερα, ανησυχεί ότι η Apple ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις παραγγελίες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή