Η ουαλική startup Space Forge ετοιμάζεται για μια δεύτερη προσπάθεια να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο κατασκευής ημιαγωγών. Ο ForgeStar-1, όπως ονομάζεται ο νέος δορυφόρος, θα εκτοξευθεί από τις ΗΠΑ είτε αργότερα φέτος είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο δορυφόρος περιέχει ένα αυτοματοποιημένο χημικό εργαστήριο που επιτρέπει την εξ αποστάσεως ανάμειξη χημικών ενώσεων και την ανάπτυξη ημιαγώγιμων κραμάτων.

Νέος «παγκόσμιος πόλεμος» για το έδαφος της Σελήνης

Το διάστημα προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για την έρευνα και την ανάπτυξη, επειδή τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, η μικροβαρύτητα και η σχεδόν χωρίς κενό κατάσταση επιτρέπουν στις εταιρείες να επινοήσουν νέες μεθόδους κατασκευής ή υλικά που δεν είναι εφικτό να βρεθούν στον πλανήτη μας.

Η Space Forge υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική  Northrop Grumman για την παροχή διαστημικών υποστρωμάτων ημιαγωγών που η Northrop μπορεί στη συνέχεια να αναπτύξει σε τσιπ υπολογιστών στα εργοστάσιά της στη Γη.

Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Κάρντιφ ελπίζει να καταφέρει την κατασκευή ημιαγωγών, φαρμακευτικών προϊόντων, σύνθετων υλικών και πολλών άλλων στο μέλλον.

«Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα γίνει στο διάστημα», διακήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Space Forge στις ΗΠΑ, Άντριου Πάρλοκ, σε συνέντευξή του στο CNBC τον Αύγουστο.

Η δεύτερη απόπειρα

Η εταιρεία επιχείρησε για πρώτη φορά να εκτοξεύσει το διαστημικό της σκάφος – τον πρώτο δορυφόρο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ουαλία – με την αποστολή της Virgin Orbit από την Κορνουάλη τον Ιανουάριο. Το εν λόγω ωφέλιμο φορτίο, καθώς και οι άλλοι οκτώ δορυφόροι που επέβαιναν σε αυτό, χάθηκαν όταν ο εκτοξευτής της Virgin παρουσίασε μια ανωμαλία και απέτυχε να φτάσει σε τροχιά.

Αν και ήταν μια απογοητευτική τροπή των γεγονότων, η Space Forge έχει πλέον το βλέμμα της στραμμένο στη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης. Αυτή η αποστολή, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Boost! του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έχει ως στόχο να επιδείξει την τεχνική κατασκευής της Space Forge και να αποδείξει άλλες βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας ασφαλούς επανεισόδου.

Αντί να στείλει τα υλικά πίσω στη Γη, ο ForgeStar-1, μεγέθους ενός συμβατικού φούρνου μικροκυμάτων, θα διακτινίσει τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων στους επιστήμονες ψηφιακά, καθώς ο συγκεκριμένο δορυφόρος δεν έχει σχεδιαστεί για να επιστρέφει στη Γη.

«Ο στόχος του ForgeStar-1 είναι να αποδείξει ότι καλύτεροι ημιαγωγοί – δηλαδή το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα τσιπ των υπολογιστών σας – μπορούν να κατασκευαστούν σε διαστημικό περιβάλλον και να επιστρέψουν στη Γη με ασφάλεια», δήλωσε στο BBC ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup, Τζον Γουέστερν.

Σε αντιδιαστολή με την πρώτη απόπειρα, η δεύτερη προσπάθεια θα είναι κατασκευασμένη με προδιαγραφές επιστροφής στη Γη ώστε να φέρει μαζί της τα προϊόντα της πίσω στη Γη, χάρη σε δύο πατενταρισμένες τεχνολογίες που προστατεύουν το ωφέλιμο φορτίο από ακραίες θερμοκρασίες. Ο Γουέστερν προβλέπει ότι ο πρώτος δορυφόρος με δυνατότητα επιστροφής μπορεί να εκτοξευθεί σε δύο ή τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία