Το ρόλο «Ιφιγένειας» κινδυνεύει να παίξει η Apple στην προϊούσα και διαρκώς εντεινόμενη σινοαμερικανική γεωπολιτική κόντρα. Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ίδρυσε ο ιδιοφυής Στιβ Τζομπς και από το 2011 «τρέχει» με τεράστια επιτυχία ο Τιμ Κουκ ίσως αποδειχθεί το μεγάλο θύμα της εντυπωσιακής επιστροφής της Huawei στην ευάριθμη ομάδα των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων αιχμής. Το καινούργιο μοντέλο της κινεζικής εταιρείας γίνεται ανάρπαστο στην κινεζική αγορά, όπου όμως κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις τους και τα iPhone (σχεδόν το 20% του συνόλου).

Apple: Ανησυχίες και παράπονα σε Κινέζους αξιωματούχους

Το Mate 60 Pro που λάνσαρε η Huawei έπειτα από μια μακρά για εταιρεία υψηλής τεχνολογίας απομάκρυνσή της από τον κλάδο των έξυπνων κινητών εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων γίνεται ανάρπαστο. Ξεπουλά όχι μόνο επειδή πρόκειται για προϊόν μιας εταιρείας που κάνει τους Κινέζους «εθνικά υπερήφανους», αλλά και επειδή διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνολογία.

Είναι πολύ προηγμένο το κινεζικό προϊόν, αλλά όχι όσο το iPhone 15 που εβδομάδων λάνσαρε η Apple και το οποίο έχει χλιαρή υποδοχή παγκοσμίως. Το Mate 60 Pro είναι, κατά τους ειδικούς, τουλάχιστον μια γενιά πίσω από το iPhone 15. Αλλά κατά έναν ανεξήγητο τρόπο είναι εφοδιασμένο με επεξεργαστή 7 νανομέτρων.

Κάτω από τη μύτη τους

Το μοντέλο διαθέτει δηλαδή τεχνολογία που ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν οι Κινέζοι μετά τις απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει σε κινεζικές εταιρείες, που υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων επέβαλε η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Τραμπ το 2019 και συνέχισε, έστω και με λιγότερη ζέση, επί Μπάιντεν.

Οι ημιαγωγοί με τους οποίους είναι εφοδιασμένο το Mate 60 Pro είναι κατασκευασμένοι από η SMIC, η οποία όπως και η Huawei βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Αμερικανών. Το ερώτημα είναι πώς κατάφερε η κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει επεξεργαστή μόνο 7 νανομέτρων (7 δισεκατομμυριοστών του μέτρου δηλαδή) κάτω από τη μύτη των Αμερικανών.

Εδώ και μια τετραετία η αμερικανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση της Huawei σε τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι οι ημιαγωγοί που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα πέμπτης γενεάς (5G), δίκτυα δηλαδή που επιτρέπουν επικοινωνιακές συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων. Οι κυρώσεις γονάτισαν την παραγωγή έξυπνων τηλεφώνων της Huawei.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπεία για λογαριασμό του κινεζικού στρατού και του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγορία που η ίδια αρνείται. Αλλά ο επεξεργαστής του νέου μοντέλου της κινεζικής εταιρείας επιτρέπει συνδέσεις 5G!

Διέρρευσε τεχνογνωσία από την Taiwan Semiconductor Manufacturing International Corp. (TSMC), που είναι η εταιρεία που ουσιαστικά απέκλεισε την Huawei από την αμερικανική τεχνολογία; Η TSMC είναι βέβαια μια ταϊβανέζικη εταιρεία, εδρεύει δηλαδή σε ένα νησί που η Κίνα θεωρεί ότι ανήκει στην επικράτειά της, ενώ οι ΗΠΑ ευνοούν την αυτοδιάθεση και παγίωση της de facto ανεξαρτητοποίησής του – το ζήτημα της πρώην Φορμόζας ή Εθνικιστικής Κίνας είναι ένα μεγάλο αγκάθι στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Λάβροι Ρεπουμπλικανοί

Επί προεδρίας Μπάιντεν χαλάρωσαν οι κυρώσεις που είχε επιβάλει η διακυβέρνηση Τραμπ στις προμηθεύτριες εταιρείες που έσπαγαν τον αποκλεισμό της Huawei και άλλων κινεζικών εταιρειών από την πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής. Η TSMC είναι μια από τις εταιρείες που υφίστατο τις συνέπειες του αποκλεισμού.

Μετά το σοκ που προκάλεσε το Mate 60 Pro, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν τον απόλυτο αποκλεισμό της ταϊβανέζικης εταιρείας και βέβαια της Huawei Technologies από τους Αμερικανούς προμηθευτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν έχει αποφανθεί αν η «φανερή» προμηθεύτρια του επίμαχου επεξεργαστή δηλαδή στη Huawei, SMIC, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έχει παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο. Αλλά οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί αισθάνονται δικαιωμένοι για τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στη διακυβέρνηση Μπάιντεν να μη «χαρίζεται» στους Κινέζους, τους οποίους θεωρούν πολύ ικανούς στη βιομηχανική (και όχι μόνο) κατασκοπεία.

Αλλά «ίσως η Huawei συνιστά για την Apple μεγαλύτερη απειλή από τις γεωπολιτικές διενέξεις. Τα τηλέφωνά της είναι και πάλι ελκυστικά για τους Κινέζους καταναλωτές. Και ο ανταγωνισμός δεν θα περιοριστεί στους επεξεργαστές. Θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία των αναδιπλούμενων συσκευών», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο Ουίλ Γουόνγκ, επικεφαλής ερευνών της αμερικανικής International Data Corporation (IDC).

Η «συμβιωτική σχέση» και ο Κουκ

Τον περασμένο Μάρτιο ο Τιμ Κουκ έγινε ένας από τους πρώτους ξένους μάνατζερ που επισκέφθηκαν το Πεκίνο μετά την άρση των αυστηρών πανδημικών απαγορεύσεων που είχαν επιβάλει οι κινεζικές αρχές. Στόχος του ήταν να επιβεβαιώσει και να αναζωογονήσει την περίφημη «συμβιωτική σχέση», που είχε καταφέρει να οικοδομήσει με τους Κινέζους με εκπληκτικά οφέλη για την εταιρεία του, που κατάφερε να εκτινάξει τις πωλήσεις των iPhone στα ύψη στην κινεζική αγορά και να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την στοχοποίηση της Huawei από την Ουάσιγκτον.

Επιδεικνύοντας εντυπωσιακές διπλωματικές αρετές ο Κουκ έχει καταφέρει να πείσει τους Κινέζους ότι το iPhone είναι ένα κινεζικό προϊόν (κατασκευάζεται από τη Foxconn στην Ταϊβάν, δηλαδή σε κινεζικό έδαφος κατά το Πεκίνο) και τους Αμερικανούς ότι είναι αμερικανικό προϊόν (η κεφαλαιοποίηση των 3 τρισ. δολαρίων της Apple στη Wall Street είναι το πιο πειστικό επιχείρημα).

Έξι μήνες όμως μετά την επίσκεψή του στην Κίνα ο ιθύνων νους της εταιρείας βλέπει τα προνόμιά της να απειλούνται. Το Πεκίνο επέβαλε απαγορεύσεις στη χρήση προϊόντων της Apple στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Χάθηκαν $200 δισ. το Σεπτέμβριο

Η κίνηση ήδη στοίχισε περί τα 200 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας – μιλάμε για απώλειες εντός του Σεπτεμβρίου – καθώς ξεσήκωσε κύμα πωλήσεων των μετοχών της. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι απαγόρευσε επισήμως τη χρήση iPhone, αλλά παραδέχθηκε ότι εντόπισε «ζητήματα ασφάλειας» που σχετίζονται με τις συσκευές.

Είναι προφανές ότι η Κίνα αποφάσισε να εργαλειοποιήσει την Apple στη γεωπολιτική κόντρα της με την Ουάσιγκτον. «Ο Τιμ Κουκ, ο αρχιτέκτονας της μεταφοράς παραγωγής της εταιρείας στην Κίνα, μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 1998 όταν προσλήφθηκε από τον Στιβ Τζομπς στην εταιρεία, πασχίζει τώρα να μην έχει η Apple την τύχη άλλων τεχνολογικών γιγάντων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta και Twitter, που είδαν τα προϊόντα τους να στιγματίζονται ή και να εξοστρακίζονται από την Κίνα», γράφουν οι «FT».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες