«Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις, αλλά εάν υπάρχουν προβλήματα, θα εξεταστούν από το υπουργείο Ενέργειας».

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ερωτηθείς από το Bloomberg για τις προθέσεις της Ρωσίας σε σχέση με τους περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ.

Ο Νόβακ διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η Μόσχα δεν προτίθεται επί του παρόντος να χαλαρώσει τους εναπομείναντες περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ, υποδεικνύοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση για τη στενή αγορά καυσίμων.

Ρωσία: Αρση του απαγορευτικού στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης

Ενώ η Ρωσία -ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής καυσίμου τύπου ντίζελ μέσω υποθαλάσσιων αγωγών- ήρε την απαγόρευση για τις περισσότερες εξαγωγές στις αρχές Οκτωβρίου, διατηρεί σε ισχύ ορισμένους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, επέτρεψε τις εξαγωγές υπό τον όρο ότι όλοι οι μεγάλοι ρώσοι παραγωγοί καυσίμων διατηρούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής τους ντίζελ για την εγχώρια αγορά. Επίσης, είναι δυνατές οι εξαγωγές ντίζελ υπό την προϋπόθεση ότι τα καύσιμα παραδίδονται στα ρωσικά λιμάνια μέσω αγωγών. Η προμήθεια ντίζελ μέσω των σιδηροδρόμων παραμένει απαγορευμένη.

Οι τιμές

Η αρχική απαγόρευση, η οποία βοήθησε στη συγκράτηση των αυξανόμενων τιμών για τα οδικά καύσιμα μέσα στη Ρωσία, αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ντίζελ, καθώς συνέπεσε με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ οι οποίες μείωσαν τις ροές προς τα διυλιστήρια, τα οποία αγωνίζονταν να παράγουν αρκετό ντίζελ ενόψει της αυξημένης ζήτησης για τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού ντίζελ διήρκεσε για λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, με τη Μόσχα να αίρει τους περισσότερους περιορισμούς για να αποφύγει την υπερτροφοδότηση των αποθεμάτων καυσίμων.

Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης υψηλότερων επιδοτήσεων για εγχώριες προμήθειες ντίζελ και βενζίνης, σύμφωνα με τον Νόβακ. «Το θέμα εξετάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει πλήρως τις πληρωμές στα διυλιστήρια της χώρας από τον Οκτώβριο, αφού τις μείωσε κατά το ήμισυ τον περασμένο μήνα.

Οποιεσδήποτε αποφάσεις για το μοντέλο επιδότησης θα πρέπει να είναι ουδέτερες για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Interfax.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή