Έναν κατάλογο με αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εντός της Ρωσίας και τα οποία πρέπει να αγοράζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για αυτοκίνητα είτε ρωσικών είτε κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, κάτι που υποδεικνύει τη διείσδυση Κίνας στη ρωσική αγορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρωσία: Tραβάει… χειρόφενο και η Lada

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, μετά την αποχώρηση εταιρειών όπως η Renault και η Nissan, την ώρα που η Δύση αποκλείει τη Ρωσία και η Μόσχα αποφεύγει τις δυτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το Κρεμλίνο έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024 να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhones της Apple, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σήμερα Παρασκευή, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου δήλωσε ότι ο κατάλογος των αυτοκινήτων αποτελείται από εκείνα που συνιστώνται κατά προτεραιότητα για χρήση από κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους για επίσημους σκοπούς, μετά από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μέχρι σήμερα, οι εγχώριες εταιρείες έχουν ήδη παράγει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό (έξι εταιρείες και περισσότερα από 20 μοντέλα) που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες υπαλλήλων σε διάφορα επίπεδα», σύμφωνα με το υπουργείο.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την εντοπιότητα της παραγωγής, βάσει ειδικών επενδυτικών συμφωνιών με την κυβέρνηση, αναφέρει το υπουργείο.

Τα αυτοκίνητα που παρατίθενται είναι πέντε μοντέλα Lada, που παράγονται από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας Avtovaz, καθώς και τα εμπορικά σήματα UAZ, Aurus και Moskvich και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Evolute.

Το Moskvich, ένα αυτοκίνητο-αναβίωση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το μοντέλο Moskvich 3 είναι ένα JAC Sehol X4 που συναρμολογείται στη Μόσχα χρησιμοποιώντας κιτ που αγοράστηκαν από έναν Κινέζο προμηθευτή.

Πέντε μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Haval, η οποία παράγει αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην περιοχή Τούλα, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, από το 2019, συμπεριλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή