Ο κόσμος θα χρειαστεί 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής εφοδιασμός φυσικού αερίου έως το 2050, με βάση τη στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Αυτό εκτιμά το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το οποίο το προβλεπόμενο κόστος αφορά επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την κατασκευή νέων μονάδων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το σενάριο προϋποθέτει μείωση των εκπομπών κατά 56% έως το 2050, καθώς οι αναδυόμενες χώρες δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, αναφέρει η έκθεση.

Εάν, δε, οι εκπομπές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα χρειαστούν σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρηθεί η επαρκής παροχή αερίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, ανέφερε το ινστιτούτο.

Οι διαφορετικές προβλέψεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου και οι φιλόδοξες καθαρές μηδενικές προτάσεις παρεμπόδισαν τον μελλοντικό σχεδιασμό, ανέφερε η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου σε έκθεσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει τη ζήτηση φυσικού αερίου να κορυφώνεται την τρέχουσα δεκαετία και ως εκ τούτου, εκτιμά ότι δεν απαιτούνται νέα μακροπρόθεσμα έργα. Οι ενεργειακοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Chevron και Shell, ισχυρίζονται ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ειδικά καθώς οι χώρες απομακρύνονται από τον άνθρακα.

Καλύτερη προετοιμασμένη η Ευρώπη, αλλά…

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα, για την ώρα τα νεότερα έρχονται από την Equinor, τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με ποσοστό 20% των συνολικών προμηθειών.

Ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας προειδοποιεί ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσδοκιών για νέο ανταγωνισμό από την Ασία για LNG, που θα οδηγούσε τις τιμές ακόμα πιο ψηλά.

Παρά την καλύτερη ετοιμότητα της Ευρώπης φέτος, «πραγματικά αναμένουμε ότι η αγορά θα είναι αρκετά ασταθής τον χειμώνα», δήλωσε ο CEO της Equinor Anders Opedal στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο την Τετάρτη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα μεγιστοποιήσουμε το φυσικό αέριο που περνάει από τους αγωγούς, αλλά η Ευρώπη θα εξαρτάται από την παροχή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)», πρόσθεσε ο Opedal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια