Ενοχλημένες εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείας από τη σχέση της Ουγγαρία με τη Ρωσία, βρίσκοντας «ανησυχητική» την απόφαση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη.

Ουγγαρία: Το πράσινο στοίχημα του Ορμπαν

Ο Όρμπαν είχε διμερή συνάντηση με τον Πούτιν την Τρίτη στο περιθώριο του Φόρουμ Belt and Road [του νέου Δρόμου του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα] στο Πεκίνο. Είναι ο μόνος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχε στο φόρουμ ή που συναντήθηκε με τον Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρέσμαν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί με έναν άνθρωπο του οποίου οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, μόνος ανάμεσα στους συμμάχους μας».

Ανησυχία

Η Ουγγαρία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αντιταχθεί σε πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην αντίσταση κατά των δυνάμεων της Μόσχας. Εξάλλου η Βουδαπέστη προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Ο Όρμπαν δήλωσε στον Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο ότι η Ουγγαρία δεν ήθελε ποτέ να αντιταχθεί στη Ρωσία και προσπαθούσε να διασώσει τις διμερείς επαφές.

Μετά τη συνάντηση του Όρμπαν, οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας που εδρεύουν στη Βουδαπέστη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αυξανόμενη προσέγγιση της Ουγγαρίας με τη Μόσχα, μετέδωσε το Radio Free Europe.

Ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του Όρμπαν, Balazs Orban, απέρριψε την αμερικανική κριτική σε ανάρτησή του στο X νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουγγαρία «βαρέθηκε» την «υποκρισία» του Αμερικανού πρέσβη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και της Ουάσινγκτον έχουν διαταραχτεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Ουγγαρίας όσον αφορά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα