Με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια στον Περσικό Κόλπο εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και προειδοποιήσεων για πιθανή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ .

Το προειδοποιητικό σήμα για τα επιτόκια ήλθε από τις δηλώσεις του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσαν να απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρούς όρους δανεισμού για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Νέος, αιφνίδιος γεωπολιτικός κίνδυνος

Αυτό επηρεάζει τις οικονομίες των χωρών στην περιοχή, καθώς η νομισματική πολιτική στο εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) καθοδηγείται συνήθως από τις αποφάσεις της Fed, επειδή τα περισσότερα περιφερειακά νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κλείονοντας με απώλειες 1,5% , με όλους τους τομείς στο κόκκινο.

Η Elm Company σημείωσε πτώση 2,3%, ενώ η Al Rajhi Bank , η μεγαλύτερη ισλαμική τράπεζα στον κόσμο βάσει ενεργητικού, υποχώρησε 2,1%.

Ο δείκτης QSI του Κατάρ υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,9% , με την Industries Qatar να σημειώνει πτώση 2,2% και την Qatar Navigation να διολισθαίνει 3%. Η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής Qatar National Bank  σημείωσε πτώση 2,1%.

Εκτός του Κόλπου, ο δείκτης blue chip EGX30 της Αιγύπτου  σημείωσε άνοδο 2,3%, με σχεδόν όλες τις μετοχές να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των Eastern Co  και Talaat Mostafa Group που σημείωσαν άνοδο 6,9% και 8,1% αντίστοιχα.

Τέλος οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν την Κυριακή, με τις ΗΠΑ να στέλνουν περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας και χτύπησε επίσης στόχους στο Λίβανο και τη Συρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές