Η δίμηνη αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει προβληματίσει αρκετά του εγχώριους επενδυτές, καθώς συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, η οποία αποτελούσε και το «μάντρα» της επαναδραστηριοποίησης αρκετών κωδικών μετά από πάνω από μία δεκαετία.

Ωστόσο, οι «αριθμοί» λένε πάντα την αλήθεια, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά το 2023 στις 929,79 μονάδες, και να φτάνει στις 27 Ιουλίου στις 1.351,68 μονάδες. Από τα περίπου 60 δισ. δηλαδή κεφαλαιοποίησης στις αρχές του έτους, η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 81 δισ., ή αύξηση 35% μέσα σε επτά μήνες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραμένουν οι πιέσεις – «Ασκήσεις ισορροπίας» οι τράπεζες

Οι αγορές του πρώτου τριμήνου

Πολύς λόγος γίνεται για τους ξένους που έρχονται, ή θα έρθουν ή φεύγουν, καθώς η εγχώρια επενδυτική κοινότητα έχει περιορισμένη δύναμη πυρός να διαθέσει προκειμένου να μπορέσει να συντηρήσει την αγορά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αγορά δέχτηκε ένα σημαντικό όγκο ξένων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο γενικός δείκτης πάλευε να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες και οι ελληνικοί κωδικοί «μάζευαν τα κομμάτια» της υπερδεκαετούς κρίσης. Ένα ορόσημο – ψυχολογικό όριο μάλιστα – που τέθηκε εν αμφιβόλω υπό το φόβο μιας εκτεταμένης πολιτικής αστάθειας που προκλήθηκε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ροές των ξένων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν της τάξεως των 100 εκατ. ανά μήνα, ενώ τον Μάρτιο οι αγορές τους περιορίστηκαν στα 62,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος επετεύχθη, τα κεφάλαια τοποθετήθηκαν και περίμεναν…

Από τον Απρίλιο άρχισε μια σιωπηρή αποχώρηση των ξένων, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν και εδραιώθηκε η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, με τις εκροές των ξένων να ξεπερνούν τα 190 εκατ. ευρώ. Μια τάση που συνεχίστηκε μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αν και με φθίνοντα ρυθμό, με τις εκροές να είναι διπλάσιες των εισροών που προηγήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, αποτυπώνοντας σαφώς και τις αποδόσεις που καταγράφηκαν, και είναι στη χειρότερη… οι διπλάσιες.

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι περίπου 60 εισηγμένες είδαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με πολλές εξ αυτών να βρέθηκαν (κάποιες παραμένουν) σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά. Βέβαια, μετά την επενδυτική βαθμίδα, τα πάντα βυθίστηκαν σε μια πλαγιολίσθηση, προκαλώντας πλέον μεγάλα ερωτήματα για τις προθέσεις των ξένων το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει περιοριστεί στα 75 δισ., δηλαδή μια διόρθωση μικρότερη του 8% από την κορύφωση του Ιουλίου.

Μήνας

Ροές Ξένων (εκατ. ευρώ)

Ροές Ελλήνων (εκατ. ευρώ)

 

 

 

Ιανουάριος

97,91

-97,91

Φεβρουάριος

102,15

-102,15

Μάρτιος

62,3

-62,3

Απρίλιος

-72,54

72,54

Μάιος

-95,46

95,46

Ιούνιος

-190,85

190,85

Ιούλιος

-97,16

97,16

Αύγουστος

-79,8

79,8

Σεπτέμβριος

-60,98

60,98

 

Αρκετοί αναλυτές εξηγούν αυτό το πλέγμα των ροών στους front runners, στα funds δηλαδή που έσπευσαν να τοποθετηθούν στο ράλι που προηγείτο παραδοσιακά σε μια αγορά που συνδέεται με μια οικονομία που επρόκειτο να λάβει την επενδυτική βαθμίδα. Ήταν άλλωστε και η σχετική μελέτη της Morgan Stanley τον περασμένο Ιούνιο, η οποία επιβεβαίωνε ότι οι αγορές των χωρών που έλαβαν επενδυτική βαθμίδα (πχ Πορτογαλία) έκαναν ένα μίνι ράλι οκτώ μήνες πριν την ανάκτησή της.

Πάντως, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Fast Finance έχει εκτιμήσει ότι τα κεφάλαια που σταδιακά αναμένονται από θεσμικά χαρτοφυλάκια που θα επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας και από τους άλλους οίκους είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερου όγκου από εκείνα που αναγκαστικά αποεπενδύουν, εστιασμένα σε αναδυόμενες αγορές.

Πανευρωπαϊκή η τάση

Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα να μην εξαιρείται από την ευρωπαϊκή τάση των εκροών κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της JP Morgan (16/10), η Ευρώπη είχε εκροές σχεδόν 10 δισ. από την αρχή του έτους, σχετικά χαμηλές φυσικά από τα -24,1 δισ. που είδε το Λονδίνο να φεύγουν. Οι ροές κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική αγορά κυρίως, δεδομένης και της ανόδου του δολαρίου, αλλά και των εκτιμήσεων για πιθανές υφεσιακές πιέσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έτσι, η ανάκαμψη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς προσκρούει στη γενικότερη διστακτικότητα παγκοσμίως, κυρίως λόγω της πρόσφατης αναζωπύρωσης των φόβων για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, που δυσκολεύει κι άλλο την όποια επενδυτική απόφαση για τοποθετήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών