Ραντεβού με το… ηλεκτρονικό σφυρί έχουν την τρέχουσα εβδομάδα μια σειρά από γνωστές εταιρείες, οι οποίες κάποτε μεσουρανούσαν και απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους ενώ είχαν διαβεί και την πύλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην επιχειρηματική διαδρομή τους ωστόσο δεν στάθηκαν τόσο… τυχερές, με την σκυτάλη να έχει πάρει ο σύνδικος πτώχευσης. Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων γίνεται προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές και όσοι έχουν αξιώσεις.

Ξενοδοχεία: Τα τετράστερα που αλλάζουν χέρια

Το σοκ που βίωσε η ελληνική οικονομία από την παρατεταμένη κρίση, όπου η Ελλάδα έχασε σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της άσκησε αφόρητη πίεση στα έσοδα και την κερδοφορία αρκετών επιχειρήσεων. Κάποιες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, ενώ οι πιο αδύναμοι κρίκοι αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις εργασίες τους. Και μοιραία τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στον πλειστηριασμό, για να καλυφθούν τα χρέη που άφησαν.

Πρωταγωνιστής στο denim

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο, και βρίσκονται αντιμέτωπες με το σφυρί του…. Πλειστηριασμού είναι η Ελληνική Υφαντουργία (ΕΛΥΦ) και η ΕΛΦΙΚΟ.

Την ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά περιμένει διπλό ηλεκτρονικό «σφυρί» στις 25 Οκτωβρίου για την κύρια παραγωγική της μονάδα στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ανέρχονται σε 4,55 εκατ. ευρώ και 573.00ο ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 5,123 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα την Ελινόιλ.

Η ΕΛΥΦ επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην καθετοποιημένη παραγωγή και εξαγωγή υφασμάτων denim. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994 και διαγράφηκε μετά από 23 χρόνια, και συγκεκριμένα το 2017. Αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα κλωστήρια βάμβακος καθώς στο πελατολόγιό της ήταν βαριά ονόματα, όπως Benetton, Next, Chicco.

Προμηθευτής του Στρατού

Λίγες ημέρες αργότερα στις 15 Νοεμβρίου και 22 Νοεμβρίου χτυπάει το σφυρί για δυο ακίνητα της ΕΛΦΙΚΟ. Η εταιρεία αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων ενώ ήταν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ωστόσο το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων.

Για τις εγκαταστάσεις της Τανάγρας το ηλεκτρονικό σφυρί χτυπάει στις 15 Νοεμβρίου με επισπεύδοντα  ιδιώτη  και με τιμή εκκίνησης 2.390.000 ευρώ ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 10.000 ευρώ. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί το δεύτερο σφυρί για την ίδια μονάδα, με επισπεύδουσα τη Eurobank και με τιμή εκκίνησης στα 2.369.000 ευρώ.

Η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επί πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της εταιρείας τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ το 2012 το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την διαγραφή της.

Η σκυτάλη στις μονάδες τροφίμων

Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός και για ένα από τα 4 πλειστηριαζόμενα ακίνητα της Σερραϊκής Κονσερβοποιίας Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ, που εδρεύει στον Δήμο Σερρών, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2 εκατ. ευρώ και επισπεύδων την Cepal. Ο πλειστηριασμός αφορά αγροτεμάχιο εντός του οποίου υφίσταται βιομηχανική μονάδα συνολικού εμβαδού 28.715,10 τ.μ. η οποία αποτελείται από αποθήκες, γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις.

Tην ίδια ημέρα  στις 25 Οκτωβρίου και με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 3,5 εκατ. ευρώ πλειστηριάζεται  το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας ΦΡΟΖΙΤΑ στην Σκύδρα Πέλλας. Συγκεκριμένα, το σφυρί εις βάρος της εταιρείας τυποποίησης, κατάψυξης και εμπορίου φρούτων και πουρέ φρούτων, αφορά ένα κληροτεμάχιο, έκτασης σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης 52.890 τ.μ. Εντός του εν λόγω κληροτεμαχίου υπάρχει εγκατεστημένη βιομηχανική μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Στις  11 Νοεμβρίου, ακολουθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του χώρου παραγωγής της εταιρείας SAM Α.Ε. Κατασκευή & Εμπορία Ενδυμάτων στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 4.742.258 ευρώ και επισπεύδων την do value. Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από τρία κτίρια, υπό στοιχεία ΑΛΦΑ (Α),ΒΗΤΑ (Β) και ΓΑΜΑ (Γ), εν επαφή μεταξύ τους αλλά με ξεχωριστή είσοδο το κάθε τμήμα, το οποίο έχει ανεγερθεί, σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 11.860,17 τμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις