Με την μάχη για τα τσιπ κορυφαίας τεχνολογίας να μαίνεται, η ζήτηση για μηχανές λιθογραφίας με ηλεκτρονική δέσμη και της λιθογραφίας με νανοαποτύπωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Μέχρι τώρα την αγορά αυτή μονοπωλεί αποκλειστικά η ολλανδική ASML, αλλά τα πράγματα φαίνειται να αλλάζουν, καθώς η Canon, η ιαπωνική εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για τους εκτυπωτές και τις φωτογραφικές μηχανές της, παρουσίασε ένα κρίσιμο εργαλείο που λέει ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών, σύμφωνα με το CNBC.

Η τεχνολογία EUV της ASML έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των πιο προηγμένων κατασκευαστών τσιπ, λόγω του ότι μπορεί να κατασκευάζει ημιαγωγούς πάχους 5 νανομέτρων, ή και πιο λεπτούς. Το νανόμετρο αναφέρεται στο μέγεθος των χαρακτηριστικών σε ένα τσιπ. Όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο περισσότερα χαρακτηριστικά μπορούν να χωρέσουν σε ένα τσιπ, αυξάνοντας επομένως την ισχύ του ημιαγωγού.

Η Canon είπε ότι η τελευταία της μηχανή, που ονομάζεται FPA-1200NZ2C, θα είναι σε θέση να κατασκευάζει ημιαγωγούς ισοδύναμους με μια διαδικασία 5 nm και να είναι μικροί όσο 2 nm. Το τσιπ A17 Pro μέσα στα iPhone 15 Pro και Pro Max της Apple, είναι ένας ημιαγωγός πάχους 3nm.

Τόσο η TSMC όσο και η Samsung της Νότιας Κορέας, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής προηγμένων chip, στοχεύουν να κατασκευάσουν τσιπ 2nm το 2025.

Οι μηχανές λιθογραφίας είναι το κλειδί για την αποτελεσματική εκτύπωση του σχεδιασμού ενός τσιπ πάνω στο υλικό που καταλήγει στον ημιαγωγό.

Τα μηχανήματα της ASML χρησιμοποιούν υπεριώδες φως κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η Canon είπε ότι το μηχάνημά της δεν απαιτεί πηγή φωτός με ειδικό μήκος κύματος, μειώνοντας επομένως την κατανάλωση ενέργειας.

Η παραδοσιακή δυναμική της Canon στις κάμερες, τον οπτικό εξοπλισμό και τους εκτυπωτές, έχει ανανεώσει την εστίασή της στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών σε μια εποχή που ο κόσμος χρειάζεται ολοένα και περισσότερο τσιπ για την τροφοδοσία τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνολογία λιθογραφίας νανοαποτύπωσης (NIL) από το 2004, δεν έχει μπει στον κόσμο των ολοένα και πιο περίπλοκων τσιπ.

«Η NIL είναι εδώ για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά δεν έχει βρει ευρεία αποδοχή», είπε στο CNBC μέσω email ο Πρανάι Κοτασθάνε, πρόεδρος του προγράμματος γεωπολιτικής υψηλής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Takshashila.

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι μηχανές EUV, όπως αυτές που κατασκευάζονται από την ASML, έχουν λειτουργήσει καλύτερα κατά τη διαδικασία εκτύπωσης με τσιπ.

Η γεωπολιτική στο επίκεντρο

Οι ημιαγωγοί αποτελούν κεντρική πτυχή της ευρύτερης τεχνολογικής μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας λόγω της κρίσιμης φύσης τους σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι ΗΠΑ, μέσω περιορισμών στις εξαγωγές και διαφόρων κυρώσεων, προσπάθησαν να αποκόψουν την Κίνα από τα βασικά τσιπ και τον κατασκευαστικό εξοπλισμό, συγκρατώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από μια τεχνολογία στην οποία ήδη θεωρείται πίσω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;