
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του mega- deal με την Alpha Bank, η UniCredit δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα οποία εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές.
Ειδικότερα, τα κέρδη της ιταλικής τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 36%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διατήρησαν τα έσοδα από δανεισμό, ενώ η πίεση για τους δανειολήπτες εξακολουθεί να είναι μέτρια.
Τα βασικά κεφάλαια ενισχύθηκαν επίσης πάνω από τις προσδοκίες, καταγράφοντας άνοδο στο 17,2% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, από 16,6% στο τέλος Ιουνίου.
Η μόνη τράπεζα της Ιταλίας που θεωρείται από τις εποπτικές αρχές παγκόσμιας συστημικής σημασίας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,9 δισ. ευρώ.
Alpha Bank – Unicredit: Τι κερδίζουν από το deal – Τι είπαν Ψάλτης και Orcel σε αναλυτές
Επιτοκιακή διαφορά
Τα έσοδα από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, για τα οποία η Ιταλία τον Αύγουστο επέβαλε έναν αιφνιδιαστικό εφάπαξ φόρο, αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ενώ επιβεβαίωσε τους στόχους κέρδους και ανταμοιβής επενδυτών για το 2023, η UniCredit εκτιμά ότι το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για ολόκληρο το έτος θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας σε μια ελαφρά αναβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα.
Ο φόρος Μελόνι
Μετά τον πανικό που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η Ιταλία έκανε πίσω, δίνοντας στους δανειστές τη δυνατότητα να βάλουν στην άκρη χρήματα ως αποθεματικά αντί να τα πληρώσουν.
Κατόπιν αυτού, η UniCredit ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει στην άκρη ως αποθεματικά 1,1 δισ. ευρώ.
Οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του leader της αγοράς Intesa Sanpaolo, αναμένεται να παραιτηθούν από την καταβολή του φόρου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για τους μετόχους, και αντ’ αυτού να ενισχύσουν το κεφάλαιο, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Το deal με την Alpha
Σημειώνεται ότι Alpha Bank και UniCredit, ανακοίνωσαν χθες μια πολυεπίπεδη συμφωνία έκπληξη, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια.
Ειδικότερα οι δυο τράπεζες ανακοίνωσαν:
- Συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού, ενισχύοντας την παρουσία της UniCredit σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.
- Διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
- Υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια