Ο πιο αψευδής μάρτυρας της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κλάδος ακινήτων είναι το γεγονός ότι η εγχώρια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden δεν προέβη σε πληρωμή με δολάρια για ομόλογο, για πρώτη φορά.

Η αποτυχία της Country Garden να καταβάλει τόκους για το τίτλο εντός της περιόδου χάριτος που έληξε την περασμένη εβδομάδα “αποτελεί γεγονός πιστωτικής αθέτησης υποχρεώσεων”, σύμφωνα με ειδοποίηση προς τους κατόχους της διαχειριστικής Citicorp International που ήλθε σε γνώση του δικτύου Bloomberg News. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής πρέπει να δηλώσει το κεφάλαιο και τους τόκους ως άμεσα απαιτητούς, εάν το ζητήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον του 25% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών που εκκρεμούν. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι οι πιστωτές έχουν υποβάλει τέτοια απαίτηση.

Country Garden: Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία – Αθέτησε πληρωμές ύψους 60 εκατ. δολαρίων

Προς τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Κίνα

Η κατασκευαστική η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον υπερχρεωμένων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο στον κόσμο, δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων 15,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών, αφού έχασε την αρχική προθεσμία της 17ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αθέτηση χρέους η οποία απλώς δεν έχει καταστεί επίσημη, καθώς η εταιρεία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg News ότι δεν ανέμενε να μπορέσει να καλύψει όλες τις υπεράκτιες υποχρεώσεις πληρωμών της εγκαίρως. Η εταιρεία πιθανότατα κατευθύνεται τώρα σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Κίνα.

Με επικεφαλής μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, τη Yang Huiyan, το τεράστιο μέγεθος της κατασκευαστικής εταιρείας την έχει καταστήσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της χώρας, όπου η αγορά ακινήτων μαζί με τις σχετικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η χρεοκοπία έρχεται τη στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει την υποστήριξη για την οικονομία, εκδίδοντας πρόσθετο δημόσιο χρέος, αυξάνοντας τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος και πραγματοποιώντας ακόμη και μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα.

Η εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της χώρας με συμβατικές πωλήσεις για αρκετά χρόνια προτού πέσει στην έβδομη θέση το 2023. Παρά την πτώση της, είχε ακόμη πρόσφατα περισσότερα από 3.000 στεγαστικά έργα σε μικρότερες πόλεις και περίπου 70.000 εργαζομένους. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τη χρεοκοπία, το 2021, του ταλαιπωρημένου ομίλου China Evergrande, δεδομένου ότι η πρώτη έχει πολλαπλάσιο αριθμό έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ