Την ώρα που ο καταχρεωμένος -πάλαι ποτέ κατασκευαστικός κολοσσός- Evergrande αγωνίζεται να ολοκληρώσει ημιτελή του έργα, σε μία κρίση στον κλάδο των ακινήτων που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρη της Κίνα, ο πρόεδρός του Χουί Κα Γιαν ερευνάται ως ύποπτος για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε offshore προορισμούς. Aυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η Evergrande επιδιώκει να πάρει την έγκριση των πιστωτών για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της, αλλά η διαδικασία έγινε πιο περίπλοκη την περασμένη εβδομάδα, όταν η εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να εκδώσει νέο χρέος λόγω έρευνας στην κύρια μονάδα της στην Κίνα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της εταιρείας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας και ήταν ύποπτος για διάπραξη απροσδιόριστων εγκλημάτων.

Κίνα: Πώς ο «αυτοκράτορας» του real estate κατέληξε σε κατ’ οίκον περιορισμό

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ομάδα υπεράκτιων πιστωτών σχεδίαζε να συμμετάσχει σε δικαστική αίτηση για την εκκαθάριση του κατασκευαστή, εάν δεν υποβάλει νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Με περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις, η Evergrande πρωταγωνιστεί σε μία κρίση χρέους στον τομέα ακινήτων της Κίνας, ο οποίος συμβάλλει περίπου στο ένα τέταρτο της οικονομίας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande ανεστάλη την περασμένη Πέμπτη, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Χούι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Απειλή για τους δείκτες αναπτυξης;

Εκτός από την Evergrande οικονομικά προβλήματα λέγεται ότι αντιμετωπίζει ένας ακόμη μεγάλος «παίκτης» στην κινεζική αγορά ακινήτων, η Country Garden. Ενδεχόμενη κατάρρευση του κλάδου θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει και πάλι τους δείκτες ανάπτυξης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μία τεράστια αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία σήμερα στηρίζει τις εξαγωγικές επιδόσεις πολλών δυτικών οικονομιών.

Ένας από τους λόγους για τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων είναι ασφαλώς η μείωση της ζήτησης. Στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας όλο και περισσότεροι Κινέζοι αποφάσιζαν να επενδύσουν σε ακίνητα, προσβλέποντας σε εγγυημένες αποδόσεις, σε αντίθεση με το ευμετάβλητο κλίμα στο Χρηματιστήριο. Με τα πρώτα έσοδα από τα συμβόλαια που υπέγραφαν οι κατασκευαστές έσπευδαν να δρομολογήσουν νέα projects, εκτιμώντας ότι τα έσοδά τους διασφαλίζονται εις το διηνεκές, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Καθώς μειώνεται η ζήτηση, τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και η χρηματοδότηση νέων κατοικιών αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή